• Početna>
  • Vesti>

Penzionerima od ponedeljka prvih 300.000 paketa vitamina

Penzioneri će od ponedeljka dobiti prvih 300.000 paketa vitamina, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naglasio da je nabavka vitaminskog paketa sprovedena u skladu sa svim zakonskim procedurama.

 Lončar je rekao da je nabavka sprovedena tako da penzioneri što pre dobiju vitaminske pakete i da je Ministarstvo, kako bi nabavilo dovoljnu količinu vitamina, angažovalo devet proizvođača – Slaviamed, Farma Novu, Proton Sistem, Esensa, GMZ Ervamatim, Galeniku, V&B, Par Pak i Gudvil Farma.

Ministar je za TV Pink kazao da je prvo kontaktirao najvećeg proizvođača u Srbiji – Hemofarm, ali da mu je direktor te kompanije Roland Zelinger rekao da im se više isplati da poklone količine koje trenutno imaju, nego da ulaze u proizvodnju vitamina.

Upitan za kritike o načinu na koji se sprovodi nabavka, Lončar je rekao da se predstavnici bivše vlasti, Dragan Đilas i Marinika Tepić, na sve načine bore da penzioneri ne dobiju vitamine i da njihovi napadi nemaju nikakve veze sa nabavkom jer je, kako je istakao, sve urađeno maksimalno brzo i korektno.

Kako je primetio, pomoć penzionerima kritikuju predstavnici bivše vlasti u čije vreme, naveo je Lončar, nije izgrađena nijedna bolnica, nije kupljen nijedan sanitet, nije postojao budžetski fond za lečenje dece u inostranstvo, a pacijenti su išli na operacije gama nožem u Tursku.

“Neka zamisle građani u kakvoj bismo bili situaciji da su oni danas na vlasti, ne bismo imali respiratore, bolnice, sanitete… Država je u njihovo vreme funkcionisala po principu tajkuna, pravljeni su zakoni i uredbe tako da oni dobiju sve, a država je dovedena do bankrota. Šta oni znaju o vitaminima, nisu vitamini sekunde da se tako kradu”, rekao je Lončar.

Dodao je da Đilasu i Tepićevoj smeta što se vitamini nabavljaju od firme čiji je vlasnik Mađar, Zoltan Tamaš, i da ga povezuju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Vučić nema nikakve veze sa tom firmom. Ovo je bila Vučićeva ideja, a mi u Ministarstvu zdravlja smo sproveli celu proceduru. Ako nešto nije urađeno kako treba, postoje nadležni organi i tužilaštvo, neka prijave i nadležni će to da ispitaju”, naveo je Lončar.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još