• Početna>
  • Vesti>

Akcija protiv Todosijevićevog “govora mržnje”, srpska NVO jedan od učesnika; SL: Sramno i uvredljivo

Neformalna Koalicija “Principi za Suočavanje sa Prošlošću“ koju čine nevladine organizacije Društvo za humanitarno pravo Kosova, Integra, Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Nova društvena inicijativa, YIHR Kosovo i Nora Ahmetaj, u Prištini je održala akciju u kojoj su predstavljeni ovi “principi“ u želji, kako navode iz Koalicije, da se “podigne svest društva na Kosovu“ i da se skrene pažnja na probleme negiranja zločina i izjave koje predstavljaju govor mržnje. Kao jedan od negativnih primera ove kategorije govornika, istaknut je član Srpske liste Ivan Todosijević.

NVO Nova društvena inicijativa sa severa Kosova, deo je ove neformalne koalicije na čijoj meti se našao i ovaj politički predstavnik Srba sa KiM. Protiv njega je podignuta optužnica 2019. godine zbog izjave povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije, date na obeležavanju dana bombardovanja u Zvečanu, u kojoj je rekao da je “povod za Nato agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, odnosno izmišljeni Račak”.

Ovim povodom, danas se oglasila Srpska lista saopštenjem u kome se osuđuje “javni i neosnovani linč koji se vodi protiv člana predsedništva i poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića od strane grupe nevladinih organizacija”.

“Nažalost, posebno je uvredljivo i sramno što se ovoj kampanji priključila srpska nevladina organizacija Nova društvena inicijativa na čijem je čelu izvršna direktorka Jovana Radosavljević iz Leposavića. Postaviti sliku srpskog poslanika u centru Prištine, sa opaskom da je to primer, kako oni to smatraju, govora mržnje, nije ništa drugo do crtanje mete na čelo poštenom, čestitom i porodičnom čoveku kakav je Ivan Todosijević“, navedeno je u saopštenju.

Srpska lista navodi da umesto da se nevladin sektor bori za poštovanje prava na slobodu govora svih građana, pa i Todosijevića, „narativ da su Srbi krivi i odgovorni za sve, prisutan u albanskoj javnosti očigledno postaje deo klišea i nekih srpskih nevladinih organizacija, a verbalni delikt vraća u borbu protiv Srba i naših istaknutih predstavnika“.

“Neverovatno je, ali istinito, da se nikada ranije, a svakoga dana ih imamo na desetine, nije postavila nijedna slika i izjava albanskih političkih predstavnika koji su pretili Srbima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili negirali naše pravo na opstanak na svojim ognjištima. Očigledno da te izjave nisu smetale nekim srpskim predstavnicima NVO sektora“, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Facebook- DwP Principles Kosovo

Comments

Pročitaj još