Vučić o izveštaju EP: Rekli su sve o sebi

Izveštajem o Srbiji Evropski parlament (EP) je sam rekao sve o sebi, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz ocenu da oni koji su ga pisali očigledno nisu bili u Srbiji.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako vidi izveštaj EP o napretku Srbije, da li je prihvatljiv i kako ocenjujue izjave Tanje Fajon i izvestioca EP za Kosovo Viole fon Krakom, koja je rekla da jedino međusobno priznanje Beograda i Prištine obezbeđuje ulazak u EU, kazao da oni koji su pisali izveštaj očigledno nisu bili u Srbiji.

“Moj komentar na izveštaj je samo jedan, a to je da su oni ovim izveštajem sve sami rekli o sebi. Ni reč ne moram da dodam, samo ću da citiram šta su napisali”, rekao je on i naveo:

“Osuđuje se kampanja dezinformacija koja se odnosi na pomoć EU tokom pandemije od strane vladinih zvaničnika. Naglašava se da su poverenje i transparentnost od posebnog značaja u borbi protiv pandemije i zbog toga se podstiče da vlada građanima obezbedi sve informacije u vezi s pandemijom i vakcinama. A onda kažu – primećuje se da zdravstveni sistem pati od nedostatka resursa”, citirao je Vučić uz primedbu: “Jesu li oni to gledali u svoje dvorište, jer kod nas nijedan od njih onda nije bio.”

Vučić dalje navodi da se u izveštaju ukazuje i na problem odliva profesionalne radne snage, što, konstatuje se, dovodi do nedostatka medicinske opreme, medicinske stručnosti i kapaciteta za laboratorijsko testiranje tokom trajanja pandemije i komentariše:

“Mi testiramo više od 80 odsto zemalja EU. Oni nas osuđuju i podstiču na ne znam šta. Mi nemamo nedostatak medicinske opreme. I danas imamo 500 respiratora u magacinima. Imamo ih zahvaljujući činjenici što se nismo oslanjali na njih”, poručio je on, a na konstataciju iz izveštaja da Srbiji navodno nedostaje i stručnost lekara, poručuje da može da im dozvoli, kako kaže, sve, ali ne da dovode u pitanje stručnost naših lekara, jer su dokazali da su stručniji od njihovih.

“Pa da, naši lekari nestručni, samo oni koji odu kod njih su stručni, a oni koji ostaju – nestručni”, primetio je Vučić ironično, uz opsaku da su ove poruke iz izveštaja narodu dovoljne da vidi kako se služe, kako je rekao, lažima i ne trude se da ih sakriju.

Rekao je da bi voleo da se izvrši revizija smrtnosti u svakoj zemlji EU, pa da se vidi posebno kod onih koje su manje testirali od naše zemlje, koliko su im stvarne žrtve.

Osvrnuo se i na kritike u izveštaju o “Telekomu” pitanjem – da li im to smeta što je “Telekom” napravio ugovor sa firmom iz EU.

“Oni bi da štite organizovani, tajkunski kriminal u Srbiji. Ne želim da verujem da bi EP njih želeo da štiti. Što se Tanje Fajon tiče, naša država će se boriti protiv organizovanog kriminala, ali i otimanja imovine Jevrejima. Svim međunarodnim organizacijama uputićemo dopis da objasne kako je Fajonova ukrala vilu Moskovič u Sloveniji”, rekao je on.

“Kurti želi monolog, ne dijalog”

Aljbin Kurti svojim izjavama jasno pokazuje da dijalog u Prištini nisu hteli, ocenio je Aleksandar Vučić.

Vučić je, zamoljen da prokomentariše izjavu Kurtija da mu je u dijalogu prioritet rešavanje, kako je naveo, srpskih ratnih zločina i nestalih lica, rekao da očigledno Kurti voli da razgovara sam sa sobom.

“To je monolog ne dijalog. Neka gura svoje stvari, njihova stvar”, poručio je on.

Kako se EP odnosi prema “najčistijim oblastima” 

Vučić je istakao da mu je bilo važno kako se EP odnosi prema Srbiji u, kako je rekao, najčistijim oblastima, gde nema politike i gde je svima sve jasno.

Što se Kosova tiče, taj isti EP na koji se neki pozivaju poziva na “regionalnu saradnju i veću korodinaciju i aktivnu koordinaciju republike Kosova i EU”, dodajući da poslanici koji su glasali za takav izveštaj kažu šta to traže.

Skrenuo je pažnju i na formulacije iz izveštaja u kome se navodi da postoji zabrinutost u vezi sa kampanjama deziformacija kako bi se delegitimisala državnost Kosova.

“Jer se vi nesrećnici u Srbiji pozivate na taj parlament. Ja ću nastaviti da deligitimišem državnost Kosova, nastaviću u inat EP i u slavu Srbije”, poručio je Vučić.

Na pitanje da li je za njega prihvatljiv ili ne izveštaj EP s obzirom na to da je u njemu Kosovo van Srbije, Vučić je ironično rekao da je sve “u redu što urade”.

“Za mene je sve što urade u redu, nikakav problem nemam, samo neka oni rade svoj posao, mi ćemo svoj, i neka nam objasne kako su oni bolji u vakcinaciji, a kako su naši lekari loši, neka nam objasne kako nama nedostaje medicinska oprema”, kaže Vučić.

Naveo je da su se oni negde izgubili u vremenu i prostoru i da su čitali neki izveštaj, umesto iz 2021. godine, iz 2011. godine.

“Srbija 2021. nema nedostatka medicinske opreme, možda imaju oni, pa možemo da im pomognemo, već smo nekima mnogo pomagali, možemo ponovo. Nema problema što se toga tiče”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije obišao je radove na novom mostu preko Save kod sela Mačvanski Pričinović, budućeg auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac–Loznica.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još