Dragišić: Baza KBS u Južnoj Mitrovici nastavak zastrašivanja, pritiska na Srbe i provokacija Prištine

Izgradnja vojne baze u Južnoj Mitrovici može se oceniti kao još jedna od provokacija vlasti u Prištini, jer Kosovo na osnovu međunarodnih sporazuma nema pravo na oružane snage, istakao je za Kosovo Onlajn profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić.

Prema najavama iz Prištine nova baza Kosovskih bezbednosnih snaga gradiće se na brdu “Crnuša” u blizini Južne Mitrovice.

“To što se u Mitrovici gradi najveća baza KBS, neposredno uz teritoriju na kojoj većinski žive Srbi doživljavam kao jedan vid zastrašivanje i pritiska na Srbe na Kosovu. Ako imamo u vidu sve izjave koje se čuju u poslednje vreme iz Prištine, sve to zajedno uklapa se u mozaik jednog apsolutno agresivnog ponašanja, nepristajanja na dijalog i nastavka vršenja pritisaka na preostalo srpsko stanovništvo koje živi na Kosovu”, upozorava Dragišić. 

Profesor fakulteta bezbednosti dodaje da za izgradnju baze KBS u Južnoj Mirtovici ne postoji nikakvo opravdanje.

“Teško se bilo kakvim bezbednosnim razlozima može pravdati to što KBS grade bazu baš tu. Mislim da to ima političke razloge i pozadinu, koje zaista nije teško naslutiti“, zaključuje Dragišić.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri predložio je danas da nova baza Kosovskih bezbednosnih snaga, koja će se graditi na brdu “Crnuša” u blizini Južne Mitrovice, ponese ime “Isa Boljetinac”. Srbi ga pamte po brojnim zločinima i proterivanju srpskog življa iz Ibarskog Kolašina nakon 1901. godine, koji je uključivao ubistva, silovanja, pljačke. Bahtiri je dodao da je veoma ponosan što je njegov predlog o dodeli 191 hektara opštinske zemlje za izgradnju vojne baze, jednoglasno danas usvojen na Skupštini ove opštine.

Izvor: Kosovo online

Comments