• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubila 32 pacijenta, zaraženo još 4.769 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, testirano 14.474 uzoraka, od kojih je 4.769 pozitivno na koronavirus.

Preminula su još 32 pacijenta, ukupno 4.966 od početka epidemije.

Na respiratoru je 236 obolelih od kovida.

Od danas su na snazi nove mere – ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri, a objekti prodaje hrane i ustanove kulture mogu da rade do 21 čas, dok svi ostali objekti rade do 20 časova uz poštovanje propisanih mera.

U Srbiju su stigle nove doze “Fajzerove” vakcine. Na Institut “Torlak” je dopremljen kontingent od 55.990 doza vakcina.

Počela je vakcinacija studenata u domovima širom Srbije. Pored Studentske poliklinike, u Beogradu su otvorena dva nova punkta za vakcinaciju studenata u domovima “Studentski grad” i “Karaburma”.

U Hali 3 na Beogradskom sajmu u toku je imunizacija bez zakazivanja vakcinom “Astra Zeneka”.

Stručnjaci upozoravaju na alarmantne podatke i prenapregnutost zdravstvenog sistema, kao i da je neophodno strogo poštovanje mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da je medicinski deo Kriznog štaba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana da bi se zaista spustio nivo aktivnosti virusa, ali je dodao da postoji ekonomski dikatat.

Upozorava da je zdravstveni sistem na ivici propasti i da ga jedino poštovanje mera može sačuvati.

“Opet bih jasno upozorio, aman ljudi, molim vas shvatite da je zdravstveni sistem na ivici propasti i da jedino na taj način može da se sačuva, ako se poštuju mere”, upozorio je Kon.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je u kovid bolnicama možda i najveći pritisak do sada.

“Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, bolnički kapaciteti i kovid ambulante su prepunjene. Na putu smo, prema tome, da situaciju ocenimo kao katastrofalnu”, naglasio je Tiodorović.

Od danas je i KBC “Bežanijska kosa” ponovo u kovid sistemu. Direktorka te zdravstvene ustanove, dr Marija Zdravković, rekla je za RTS imaju oko 250 postelja koje će biti na raspolaganju kovid pacijentima.

U Kliničkom centru Vojvodine otvorena još jedna jedinica intenzivnog lečenja. Direktorka KCV Edita Stokić rekla je za RTS da to govori da je priliv pacijenata na hospitalno lečenje povećan, kao i broj onih koji zahtevaju pomoć u kovid ambulanti.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još