• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici obeležen Svetski dan poezije i šest decenija časopisa Stremljenja

Svetski dan poezije, koji se obeležava 21. marta, a ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine u cilju promocije čitanja, pisanja, objavljivanja poezije širom sveta kao i čuvanja jezika, obeležen je u Gračanici u Domu kulture književnim časom u čast postojanja književnog časopisa Stremljenja, koji je napunio šest decenija postojanja.

NIJP Panorama – Jedinstvo, koje je izdavač ovog časopisa i Dom kulture Gračanica organizovali su ovaj književni događaj nazvan „6 decenija poezije u Stremljenjima“.

Uz stihove pesama, objavljivanih u Stremljenjima, koje su kazivali glumci Jasmina Stojiljković i Dejan Cicmilović, okupljeni su imali prilike da se podsete samog nastajanja ovog časopisa, kao i proteklih decenija, a na samom početku odata je pošta preminulom direktoru Panorame-Jedinstvo Svetozaru Vlahoviću, kao i novinaru ove kuće Mirku Žariću.

Glavna urednica “Stremljenja” Rada Komazec naglasila je, obraćajući se prisutnima, da je i časopis Stremljenja značajan činilac istorije književnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Svojim postojanjem ovaj časopis otkriva sliku trajne vrednosti književnog stvaralaštva na teritoriji naše pokrajine, ali i Republike Srbije i cele bivše Jugoslavije. Beleženje svega što se dešavalo u sferi književnosti i umetnosti imamo upravo na stranicama časopisa Stremljenja. Od samog početka 1960. godine cilj je bio okupiti sve stvaraoce koji pišu na srpskom jeziku, podstrekivati ih i afirmisati njihova dela. Taj jedinstveni stvaralački žar, od Radeta Nikolića, kasnije Boška Milidragovića, Radoslava Zlatanovića, Lazara Vučkovića, do Ratka Popovića, Darinke Jevrić i mlađih generacija, gori do današnjeg dana”, rekla je Rada Komazec.

Književnik Ratko Popović naglasio je da mu je neizmerno drago što se ovaj književni čas održava u Gračanici, a da to što je zbog epidemiološke situacije manji broj učesnika i pesnika, ne umanjuje značaj ovog događaja.

“Ovde, na ovim prostorima mnoge su manifestacije posvećene pesničkoj reči, preko Vidovdanskog pesničkog bdenija i susreta Lazar Vučković, a jedan časopis kao što su Stremljenja koja traju, decenijama svedoči o nama”, rekao je Ratko Popović.

Ratko Popović podsetio je okupljene i na doprinos kulturi Milije Popovića koji je juče preminuo.

Ranko đinović, kao stvaralac mlađe generacije u Stremljenjima takođe se publici predstavio svojom pesmom.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još