• Početna>
  • Vesti>

Anđelković: Stalno da ističemo mapu Kosova u bojama Srbije

Isticanje mape Kosova od strane predsednika Vučića u bojama Srbije treba da bude svakodnevna pojava od strane svih državnih institucija i funkcionera. Treba da stalno to radimo, kako u Srbiji, tako i u međunarodnim okvirima podsećajući svet da je to naše, izjavio je za Kosovo Onlajn politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković i navodi da ova situacija “treba samo da nas podseti na dvojne standarde u svetu, ali i da nas podstakne na mnogo energičnije delovanje u zaštiti nacionalnih interesa, dok albanski ekstremisti i njihovi zapadni prijatelji pokušavaju svojom agresivnošću da nametnu stav da je Kosovo država”. 

“Mi dobro znamo da Kosovo nije država. Kosovo je separatistička pokrajina Srbije i mi nećemo odustati od te činjenice kao i veliki deo sveta. Reakcije albanskih ekstremista su razumljive, jer su oni sami ti koji nose separatistički projekat i ideju Velike Albanije. Razumljive su i reakcije njihovih lobista, ali ono što je neshvatljivo to je ćutanje većine zapadnih političara na razne albanske provokacije, odnosno tolerisanje njihovog ponašanja te vrste. Niko ništa ne kaže kada se pojavljuju mape Velike Albanije, a sa druge strane zlonamerne su reakcije kada Srbija istakne činjenicu koja je svima poznata u svetu da je Kosovo deo njene teritorije i da Srbija od toga ne odustaje”, kaže AnđelkovićVučićeva mapa srpskog Kosova izazvala brojne reakcije Albanaca i prištinskih medija

Kosovo Srbija

Vučićeva mapa srpskog Kosova izazvala brojne reakcije Albanaca i prištinskih medija

Smatra da je neophodno energičnije delovanje i sinhronizovana reakcija državnih organa, institucija i funkcionera u Srbiji.

„Ovo treba samo da nas podseti na dvojne standarde u svetu, ali i da nas podstakne na mnogo energičnije delujemo. Ovakve stvari kao što je isticanje mape Kosova od strane predsednikaVučića u bojama Srbije, treba da budu svakodnevna pojava od strane svih državnih institucija i svih funkcionera. Treba to stalno to radimo, kako u Srbiji, tako i u međunarodnim okvirima, i tako podsećamo svet da je to naše, ističe Anđelković. 

Oštre reakcije na Vučićevu objavu mape Kosova u bojama srpske zastave Anđelković vidi kao deo šireg antisrpskog delovanja i smatra da Srbija mora biti mnogo ofanzivnija u odbrani nacionalnih interesa.

„Sve reakcije čine jedan čitav komplet antisrpskog delovanja. Za mene je najupečatljivija ta atmosfera dvojnih standarda na zapadu, da se ćuti na albanski ekstremizam, a reaguje se na nešto što je normalna politika Srbije. Nijedna pojedinačna reakcije tu nije bitna, bitna je celina. To i nas na neki način opominje da više ne smemo da  činimo ustupke. Naši ustupci i odmerenost bili su u funkciji kompromisa, ali ako već kompromis nije realan, onda i mi ne smemo više biti toliko odmereni, koliko smo bili, jer time prizivamo takvo ponašanje. Kao da našim odmerenim stavom šaljemo poruku da smo spremni da progutamo razne stvari, koje nijedna normalna država ne bi. Zato sad Srbija treba da bude mnogo agresivnija i energičnija. Agresija u međunarodnim odnosima nije dobra, ali ako prema nama deluju agresivno, mi moramo da budemo ofanzivni, kako bi branili sopstvene interese“, zaključio je Anđelković.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još