• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Prizrenska Bogoslovija obeležava 150 godina postojanja i deceniju obnove rada

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsetila je da Srpska pravoslavna bogoslovija Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu obeležava ove godine dva značajna jubileja – vek i po postojanja i deceniju od obnove rada.

Kako je navedeno na zvaničnoj Fejsbuk stranici Kancelarije Prizrenska Bogoslovija, koja je podignuta 1871. godine, bila je prva srednja bogoslovsko-učiteljska škola u staroj Srbiji i do 1999. godine, kada je privremeno izmeštena u Niš, nikada nije prekidala sa radom.

“Prestala je sa radom u junu 1999. odmah nakon dolaska snaga Kfora na Kosovo i Metohiju. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi isterani iz svojih domova. U martovskom pogromu 2004. kompleks zgrada je zapaljen i uništen, a septembra 2011. godine Bogoslovija u Prizrenu je obnovila svoj rad”, ističu iz Kancelarije.

Kako dodaju, u godinama koje su usledile, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložila je značajna finansijska sredstva u obnovu zgrade i dvorišta bogoslovije, kao i u štampanje knjiga i promotivnog matarijala za Bogosloviju.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još