• Početna>
  • Vesti>

Šta nova metodologija znači za pregovore Srbije i EU – Srbija spremna za nastavak procesa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da je Srbija, prihvatanjem nove metodologije u pristupnim pregovorima sa EU, još u trenutku kada niko nije znako kako će ona da izgleda, pokazala visok nivo poverenja u namere EU. Poručuje da je Srbija spremna da nastavi proces evrointegracija.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je ambasadorima država članica takozvani “non pejper”, kojim se precizira put Srbije u EU.

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je metodologija sada nešto bolje razjašnjena.

“Naravno, države članice moraju da se izjasne o tom predlogu. Da li će tu biti nekih dodatnih izmena, videćemo. Ali mislim da je to otprilike sada taj paket predloga”, navela je Jadranka Joksimović.

Ističe da se otprilike već znalo kakva e da bude nova metodologija, i da su neki detalji bili nerazjašnjeni.

“Ono što je najvažnije, to je da ova metodologija zapravo na neki način, bar što se tiče nas koji smo već u procesu, pojačava one stvari koje su inače već bile važne u našem procesu, koji je bio mnogo rigorozniji nego za sadašnje članice kada su pregovarale za svoje članstvo”, objasnila je Jadranka Joksimović.

Precizira da se to odnosi na političke kriterijume i vladavinu prava.

“Sada je to posebno naglašeno i posebno podvučeno, zapravo najvažniji segment. To je klaster 1, gde se nalaze između ostalog i poglavlja 23 i 24”, kaže ministarka.

Države članice preuzimaju veću ulogu 

Navodi da će merenje napretka u tim oblastima biti dodatno posmatrano i analizirano, ne samo od strane EK, već i od država članica EU.

“Prema tome, i države članice sada preuzimaju veću ulogu u nekom političkom nadzoru”, istakla je i dodala da se sokument odnosi i na zemlje članice i na Srbiju kao kandidata.

Kaže da je međuvladina konferencija i do sada postojala kao format, ali samo ako bi se otvaral poglavlja.

“Po novoj metodologiji, međuvladine konferencije će biti najviši nivo strateškog političkog dijaloga. Dakle, na misnistarskom niovu, između država članica i kandidata, u ovom slučaju Srbije, nezavisno od toga da li otvaramo neki klaster ili grupu poglavlja vezanu za klaster”, navela je Jadranka Joksimović.

Ona kaže da je proces na najvišem političkom nivou transparentniji.

“Da mi onda vidimo šta države članice očekuju od Srbije u pogledu recimo vladavine prava, borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala, i tako dalje”, ukazala je.

Definisane korektivne mere

Ministarka navodi da se, korentivne mere, koje su deo novog predloga, pre svega odnose na one na koje će prvi put biti primenjena metodologija.

“Odnose se i na nas ali u drugom smislu, jer mi imamo već postojeći pregovarački okvir, koji se, po ovom predlogu, koji je komesar Varhelji juče predstavio, neće menjati. Dakle, to je vrlo dobro, jer je to jedini fer pristup”, rekla je Joksimovićeva o dodala da se sve promene adpatiraju u okviru postojećeg pregovaračkog okvira.

Rekla je da su za Srbiju vrlo jasno definisane korektivne mere. Pomenula je normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, kao i da nema napretka ukoliko nema pomaka u oblasti vladavine prava, regionalnu i dobrosusedsku saradnju.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još