• Početna>
  • Vesti>

Uspešna proizvodnja povrća u plastenicima porodice Jovanović

U srpskim sredinama na centralnom Kosmetu sve više poljoprivrednika se bavi proizvodnjom povrća u plastenicima.

Među prvima u ovom poslu oprobala se osmočlana porodica Žarka Jovanovića u selu Ugljare kod Kosova Polja koja je prvi plastenik podigla 2 000-te godine.

Jovanovići u svoja četiri plastenika na deset ari, povrće uzgajaju tokom cele godine, a trenutno je aktuelna proizvodnja rasada.

“Najtraženiji su rasadi paradajza, paprike, krastavca. Trudimo se da rasad bude spreman do prvog aprila. Tržište i mušterije zahtevaju nove stvari, pa tako svake godine isprobavamo nove sorte, ako uspevaju na našem području,onda ih narene godine ponudimo i kupcima”, kaže Vesna Jovanović iz Ugljara.

U radu u plasteniku uključena je kompletna porodica od najmlađih do najstarijih članova, a Jovanovići nemaju problema sa plasmanom.Godinama imaju stalne mušterije, a često se desi i da je potražnja veća od onoga što mogu da proizvedu.

“Ovaj posao zahteva što više radne snage i mnogo je posla, pa je čitava porodica uključena. Do sada nije bilo primedi na naše proizvode. Kada krene prodaja rasada, a kasnije i gotovih proizvoda, posla ima sve do meseca novembra”, rekao je za RTV Gračanica Ljubinko Jovanović.

Boraveći u poseti ovoj vrednoj porodici, i slušajući sa koliko ljubavi govore o proizvodnji povrća,nije teško zaključiti da rad u plastenicima  Jovanovići ne posmatraju samo sa materijalne strane, već da jednostavno uživaju u ovom poslu.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još