• Početna>
  • Vesti>

Garipi: Oduzimanje glasova Romskoj inicijtivi je čist rasizam

Romska inicijativa podnela je žalbu Vrhovnom sudu Kosova nakon što joj je odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke poništeno 830 glasova, koje je osvojila u sredinama sa srpskom većinom, ističući da je odluka protivustavna i rasistička, prenosi Kosovo Pres.

Član Romske inicijative Sunaj Garipi u odluci Izbornog panela za žalbe i predstavke vidi rasizam i kršenje Ustava.

„Ne samo odluka koju je doneo Izborni panel, već cela procedura oko žalbe i kritike koje su nam upućene, predstavljaju čist rasizam. Kada su Romi glasali za Srbe ili Albance, onda se ćutalo i sve je bilo u redu, ali bauk je ukoliko predstavnici drugih zajednica glasaju za Rome“, oštro je reagovao Garipi.

Optužbe da su glasove dobili uz pomoć Srpske liste Garipi smatra suludim i nedobronamernim. Ponovio je da je Romska inicijativa samostalna i da to što je neki komšija Srbin odlučio da glasom podrži komšiju Roma ne znači, po automatizmu da Romska inicijativa sarađuje sa Srbima. Ističe da je ubeđen da među osvojenim glasovima postoje Albanaca, Srba, Turaka, Goranaca i Bošnjaka.

„Optužuju nas da smo dobili više glasova nego što postoji Roma u opštinama kao što su Ranilug, Parteš i Klokot“, pojašnjava Garipi.

Predstavnik Romske inicijative tvrdi da je ovo jedna od najskandaloznijih odluka Panela za žalbe i pretpostavke koja je ikada doneta.

Sa 830 glasova manje Romska inicijativa i dalje ostaje u kosovskom parlamentu, ali sa jednom poslanikom manje.

Izvor: Kosova press/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još