• Početna>
  • Vesti>

Tužba protiv Martija i Del Ponte zbog “žute kuće; Fila: To je čista lakrdija

Prištinski advokat Tom Gaši najavio je da priprema civilnu tužbu protiv nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Tužbu će, kako objavio na Fejsbuku, podneti u svojstvu advokata i na osnovu ovlašćenja Mersina Katucija iz Albanije.

“U svojstvu advokata i po ovlašćenju gospodina Mersina Katucija, priprema se krivična prijava, kao i građanska parnica protiv švajcarskog senatora Dika Martija koji je tajno došao na posed i u kuću gospodina Katucija. Iako u kući porodice Katuci nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Marti je prevario i zaveo Savet Evrope. Navodno su u njegovoj kući držali stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, ilegalno ih mučili, ubijali i uzimali njihove organe za međunarodnu trgovinu”, rekao je Gaši, a preneo je portal Kosovo onlajn.

On je dodao da je “lažni izveštaj Dika Martija zaveo i poslanike kosovskog parlamenta”, koji su glasali za Specijalni sud.

“Lažni izveštaj Dika Martija zaveo je Savet Evrope koji je ovlastio američkog tužioca Euleksa Klinta Villijamsona da istražuje ove navode, a 82 poslanika Kosova su u avgustu 2015. godine zavedena izveštajem Vilijamsona o potrebi formiranja Specijalnog suda”, rekao je između ostalog Gaši.

Gaši je takođe dodao da će Del Ponteovu tužiti “jer je u svojoj knjizi koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK, koje je eksploatisao Dik Marti za njegov lažni izveštaj”.

Fila: Gašijeva tužba protiv Del Ponte i Dika Martija je lakrdija

Advokat Toma Fila komentarišući za Kosovo Onlajn najavu prištinskog advokata Tome Gašija da priprema civilnu tužbu protiv nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, kao i nekadašnjeg šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku Unmika, Hozea Pabla Barajbara, navodi da je to samo pokušaj plasiranja priče u službi dokazivanja velikog patriotizma kosovskoj javnosti i političarima.

“Njegove tvrdnje da je izveštaj Dika Martija lažan ne bih ni da komentarišem. Kome će da ih tuži i koga da tuži? Njegova najava tužbe je verovatno političke prirode da bi pokazao svoj taj, ja bih rekao, lažni patriotizam. Takvih primera je mnogo, i na Kosovu, ali i u Hrvatskoj”, rekao je Fila.

Kako je dodao, Gaši je dobro svestan činjenice da takva tužba nije utemeljena na pravnim principima.Advokat Tom Gaši priprema tužbu protiv Dika Martija i Karle del Ponte u ime vlasnika “Žute kuće”

“On vrlo dobro zna da od toga nema ništa. Sve je to obična lakrdija i komedija”, ocenio je Fila.

Tužbu će, kako je objavio na Fejsbuku, podneti u svojstvu advokata i na osnovu ovlašćenja Mersina Katucija iz Albanije, vlasnika “Žute kuće”.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Insajder



Comments

Pročitaj još