U Brestoviku kod Peći po drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića

Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.

Na sahrani su bili prisutni predstavnici Komisije za kidnapovane i nestale Vlade Republike Srbije, njegova rodbina i malobrojne komšije. Čedomir Grujić, brat poginulog Ranka, kaže da mu je danas bilo mnogo teže nego kada ga je prvi put sahranjivao.

„Danas mi je teže nego ranije. Drugi put treba da sahranjuješ čoveka. Teško je to, mnogo je teško“, rekao je Čedomir Grujić.

Predsednik Komisije za kidnapovane i nestale, Veljko Odalović, kaže da ovakvi slučajevi govore šta se na ovim prostorima sve dešavalo.

„Nažalost, posle 22 godine, ponovo sahranjujemo Ranka. To je ono što govori no tome šta se na ovom prostoru dešavalo svih ovih godina. Ranko je poginuo u NATO agresiji, i sahranjen je onako kako je to dolikovalo svakome ko je stao na branik otadžbine. Neko je u periodu posle egzodusa koji je doživeo srpski narod na ovim prostorima, prekopao grob, izvadio posmrtne ostatke. Oni su tek sad pronađeni i identifikovani putem DNK metode. Tu smo danas, na istom mestu, istim povodom, ali i ovu priču moramo da ispričamo, jer ovo nije jedina priča“, kazao je Odalović.

Odalović kaže da se i dalje traga se nestalim licima, ali da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici.

„Mnogo je grobova prekopano, mnogo je posmrtnih ostataka odneto, mnoge i danas tražimo, i to su nove tragedije i traume za porodice, i to je nešto što je posledica upravo, ne samo divljanja terorista i onih koji su ovako bestidno mogli nešto da urade, nego i neodgovornost onih koji su trebali da sve ovo sačuvaju. Mislim na KFOR i ostale, jer ne postoji nigde nijedna beleška gde su oni pronašli posmrtne Rankove ostatke, koji su odavde odneti. Bilo je to evidentno, jer je porodica kada je došla na groblje, videla prekopan grob i da nema posmrtnih ostataka“, rako je Odalović.

Na prostoru Kosova i Metohije i dalje se traga za nestalim licima, na spisku su 1.643 lica, od toga je 570 Srba i nealbanaca.  

Izvor: Radio Goraždevac

Comments