Vučić: Srbija spremna za dijalog – kompromis neophodan, bez rokova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

Nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom, predsednik Srbije je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak, da insistira na kompromisnom rešenju, koje će uvažiti interese obe strane, bez ulitatuma, ali ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora.

Vučić je preneo da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom, koji ga je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je vodio u Prištini.

Vučić je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku, kada na taj dijalog bude pozvano u Briselu.

Srbija, istakao je, podržava aktivnosti, napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljiti obe strane, bez ultimatuma i nametnutih rešenja.

Predsednik je naveo i da Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

“U skladu sa tim, smatramo da kompromisni dogovor znači – nikome sve, a svakome dovoljno. Uveren sam da ono što je važno je da je, bez obzira na neretko obeshrabrujuće izjave iz Prištine, naša obaveza da budemo odgovorni i posvećeni, jer neće biti napretka u evrointegracijama, a to je strateški cilje Srbije, ako ne budemo napravili ozbiljne pomale i napredak u dijalogu”, rekao je Vučić.

On je poručio i da Srbija ne postavlja rokove za dolazak do nekakvog kompronisnog dogovora, jer je važnije da se napravi nekakav dogovor kojim će jedno zadovoljne ili nezadovoljen biti obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe.

Vučić je istakao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju Sporazuma iz Brisela, što znači i formrainje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, a što trebalo je i moralo još od 2013. godine, podsećajući da je Srbija sve svoje obaveze potpuno ispunila.

On je istako ličnu ulogu Miroslava Lajčaka, kojem je zahvalio na posvećenosti, dodajući da je on u Srbiju uvek dobrodošao.

“Bez obzira što nam je lakše i lepše kada razgovaramo sa našim potencijalnim investitorima, o infrastrukturnim projektima… razumemo koliko je dijalog važan. I pitanje bezbednosti Srba na KiM je važno i kada ima dijaloga, onda ćemo moći i njima bolje i čvršće da im garantujemo tu bezbednost”, rekao je Vučić.

Lajčak: Nemamo interes da održavamo status kvo

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je došao da poruči da države članice EU nemaju interes da održavaju status kvo i da su spremni da dovedu proces dijaloga Beogada i Prištine do uspešnog okončanja i to onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne.

“Države članice EU očkuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri”, rekao je Lajčak.

Istakao je da, takođe, članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednih 10 godina.

Izvor Tanjug

Comments