Kancelarija EU u Prištini: Dijalog će se nastaviti

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Prištine i Beograda i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, završio je danas trodnevnu posetu Kosovu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, tokom posete Kosovu neposredno posle nedavno održanih parlamentarnih izbora, Lajčak je detaljno izvestio predsednika pobedničkog Samoopredelja Aljbina Kurtija, o napretku postignutom u dijalogu između Prištine i Beograda od njegovog nastavka jula 2020. god. Razgovarali su i o narednim koracima.

„G. Kurti i ja imali smo veoma iskren i konstruktivan razgovor. Iako, naravno, shvatam da će g. Kurtiju biti potrebno izvesno vreme da se upozna sa dijalogom i njegovim sporazumima, i EU i SAD očekuju skori nastavak procesa o obuhvatnoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Veoma mi je drago da čujem da g. Kurti shvata značaj dijaloga“, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik Lajčak u Prištini je održao sastanke sa vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani, vršiocem dužnosti premijera Avdulahom Hotijem i sa liderima političkih stranaka, uključujući PDK, LDK, AAK i Srpsku listu da bi naglasio značaj jedinstva u dijalogu kroz partijske linije. Takođe, sastao se sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, razgovarao sa ambasadorom SAD i izvestio zemlje članice EU o njegovim razgovorima.

Iskorišćavajući priliku da se sastane za ženama političkim liderima, specijalni predstavnik je podvukao posvećenost EU promovisanju učešća žena u svim sferama društva, uključujući i politiku. G. Lajčak je pozdravio njihovo veliko interesovanje i aktivnu ulogu od početka dijaloga.

Iz Prištine, produžava za Beograd i Podgoricu u sklopu svoje posete regionu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Insajderi

Comments

Pročitaj još