• Početna>
  • Vesti>

Vučić i Harčenko dočekali kontingent od 100.000 doza sputnjika: Dokaz bratske saradnje Srbije i Rusije

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla sleteo je avion “Er Srbije” sa kontingentom od 100.000 vakcina “sputnjik”. Predsednik Aleksandar Vučić uputio je zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim prijateljima na saradnji i pomoći u nabavci vakcina. Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je saradnja potvrdila i potvrđuje da dve zemlje imaju bratske odnose.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko dočekali su na beogradskom aerodromu isporuku kontingenta od 100.000 doza ruskih vakcina protiv koronavirusa.

Vakcine će, kako je najavljeno, odmah biti transportovane u Institut “Torlak”, odakle će u ponedeljak biti distribuirane u centre za vakcinaciju širom Srbije.

Predsednik Srbije je, tokom obraćanja medijima, rekao da je reč o 100.000 druge doze “sputnjika”, dodajući da se prva i druga doza razlikuju u komponentama.

“Naši ruski prijatelji su sve ono što smo se dogovorili poštovali, na vreme i beskrajno smo zahvalni”, naveo je Vučić ističući posebnu zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

“Kada je to malo teže krenulo, a znamo sa koliko problema se Rusija suočavala vezano za pandemiju, pronašli su dovoljno razumevanja za Srbiju i način da pomognu, molio sam da više, snažnije, jače pomognu Srbiju, ovo je rezultat i naših razgovora, ali i njegove volje i želje da pomogne Srbiji”, naglasio je Vučić.

Zahvalnost je izrazio i ambasadoru Bocan-Harčenku, kao i ministru Nenadu Popoviću, ali i onima u Moskvi koji su se, kaže, svakog dana borili da dobijemo ove vakcine.

Vučić je rekao da u narednom periodu predstoji suštinski važan posao, a to je proizvodnja “sputnjika” u Beogradu do kraja godine.

“To bi dugoročno rešilo probleme, jer korona neće da ode i nestane, samo ćemo morati redovno da se vakcinišemo i da nam ne predstvlja nabavka problem. To je veliki i težak zadatak i beskrajno sam zahvalan ruskim prijateljima”, naglašava predsednik.

Dodaje da bi kapaciteti “Torlaka” bili do 20 miliona doza te da bi sve preko pet-šest miliona doza podelili svima u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija je od početka nabavila ukupno 2.600.000 doza vakcina, što je dovoljno za oko 1.400.000 ljudi jer, kako kaže, “Astra Zeneka” druga doza ide tek za 12 nedelja.

“Obezbedili smo vakcinaciju i revakcinaciju za 1,4 miliona ljudi. Ponosan sam na Srbiju, njene građane, naš rad, uspeli smo da obezbedimo, to je više od 20 odsto stanovništva, a punoletnog preko 25, 26 odsto. Uspeli smo da obezbedimo zahvaljujući prijateljima i našoj slobodarskoj politici”, napomenuo je Vučić.

Bocan-Harčenko: Saradnja potvrdila da imamo bratske odnose
Aleksandar Bocan-Harčenko zahvalio je predsedniku Vučiću zbog njegovih visokih ocena saradnje dve zemlje.

“Današnji događaj pokazuje da se naša saradnja u suzbijanju pandemije i posledica pandemije odvija prema planu, plodno, konstruktivno i u skladu sa ugovorima na najvišem nivou između predsednika Rusije Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, rekao je ambasador.

Istakao je da je saradnja potvrdila i potvrđuje da smo mi prijatelji i da imamo bratske odnose.

“Zadovoljan sam zbog toga što je isporuka došla na vreme i ona će doprineti procesu vakcinacije u Srbiji”, kaže Bocan-Harčenko.

Što se tiče proizvodnje “sputnjika” u Srbiji, poručio je da će Rusija napraviti sve što je moguće na osnovu ugovora i dogovora da što brže, možda već u junu, Srbija ima mogućnost da pakuje i distribuira vakcine, a do kraja godine, kako se nada, i da proizvodi “sputnjik”.

Izvor: RTS

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još