Kancelarija za KiM: Zabrana ulaska rukometašima na KiM brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja

Kancelarija za KiM osuila je danas odluku kosovske policije da zabrani ulazak na KiM rukometašima RK Arilje. Saopštenje prenosimo u celosti.

“Neshvatljiva je i nedopustiva odluka kosovske policije da danas zabrani rukometašima Rukometnog kluba Arilje ulazak na teritoriju Kosova i Metohije i odigravanje meča sa RK “Trepča” u Kosovskoj Mitrovici.

Reč je o anticivilizacijskom činu kojim se umesto vrednosti sportskog duha i fer pleja, od strane Prištine nameće politika zabrana i barijera.

Apsurdno je i potpuno netačno obrazloženje koje je dato rukometašima iz Arilja na administrativnom prelazu – da nijedan sportista iz centralne Srbije ne može ući na teritoriju Kosova i Metohije ukoliko prethodno o tome ne zatraži dozvolu takozvanog Ministarstva sporta u Prištini.

Po sredi je brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja, a posebno ističemo da se ni jednim jedinim dokumentom ne predviđa obaveza sportista iz centralne Srbije da šalju bilo obaveštenja ili traže dozvolu Prištine za ulazak na teritoriju južne pokrajine i odigravanje sportskih mečeva.

Posle zabrana kojima su bili izloženi novinari iz centralne Srbije, ponovo se blokade postavljaju i sportskoj omladini.

Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica konačno reaguje i osigura poštovanje postignutih sporazuma, čiji je garant i sankcioniše Prištinu zbog jednostranih i po dijalog štetnih poteza?”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments