• Početna>
  • Vesti>

UNMIK: Osigurati bezbedno okruženje za novinare na Kosovu i Metohiji

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin pozvao je na osiguravanje bezbednog i podsticajnog okruženja za novinare na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz UNMIK-a.

Tanin je ukazao na važnost obezbeđivanja i pogodnog okruženja koje omogućava novinarima iz svih zajednica da efikasno istražuju i izveštavaju o pitanjima koja utiču na KiM, kako i priliči pluralističkom i demokratskom društvu, navodi se u saopštenju.

Tanin je izrazio žaljenje zbog napada i zastrašivanja novinara posle nedavnih incidenata, kao i zbog ograničenja njihove slobode kretanja.

“Takvi incidenti stvaraju okruženje straha i autocenzure koja ljudima na KiM oduzima pravo da znaju. Novinarstvo igra kritičnu funkciju jačanjem odgovornosti i pristupa informacijama u borbi protiv kriminala i korupcije”, dodaje se.

Tanin, stoga, poziva vlasti u Prištini da odmah istraže napade i pretnje novinarima i podstiče ih da obnove svoje napore kako bi obezbedili neograničeno ostvarivanje slobode medija i prava na informisanje, dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još