• Početna>
  • Vesti>

Žugić: Balaševićeva pesma “Ne lomite mi bagrenje” inspirisana sudbinom Srba sa Kosova

Nedavno preminuli kantautor Đorđe Balašević imao je bogatu muzičku karijeru, a brojne njegove pesme postale su vanvremenski hitovi. Jedna od numera koja će definitivno ostati večna je i “Ne lomite mi bagrenje”, a dugogodišnji direktor Kulturnog programa Sava centra Vuk Žugić ističe da je pesma nastala na osnovu priča Srba sa Kosova, koje je Balašević slučajno čuo, prenosi Telegraf,

Žugić je gostujući u emisiji “Pesnik panonskog srca” posvećenoj Đorđu Balaševiću, ispričao kako je Balašević dobio motiv da napiše tu pesmu..

“Đorđe Balašević je po običaju bio u ‘Sava centru’, dogovorali smo te tradicionalne novogodišnje koncerte. Šta je ovde bitno. Sektor za kulturu se nalazi nad velikom dvoranom, povezan je kabinet iz kojeg smo mi pratili koncerte, i on je došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte”, ispričao je Žugić.

Kako je dodao u to vreme je bila glavna vest da Srbi sa Kosova dolaze vozom u Beograd, sa željom da ih neko iz rukovodstva Srbije primi, kako bi ukazali na svoje probleme.

“I, negde, dok smo mi pričali uz dogovore oko novogodišnjih koncerata, u tom rukovodstvu pao je dogovor gde mogu da ih prime zbog broja ljudi, da to bude u velikoj dvorani Sava centra. Mi to nismo ni znali, dok neko nije ušao. I neko kaže, puni se sala ljudima koji su došli sa Kosova, zaista, najšireg dijapazona starosti. I Đole je rekao hajde da vidimo, da to posmatramo’, pošto zna da postoji ta kabina”, dodao je Žugić.

Po njegovim rečima, u punoj sali, Srbi sa Kosovasu jedan po jedan izlazili i pričali “stvarno strašne životne priče”.

“Zaista je to bilo dirljivo. Jedan veliki čovek, Balašević Đorđe je to slušao četiri sata. Mi smo se pozdravili, ugovor je bio potpisan, i on se javio posle nekoliko dana i rekao mi: ‘Napisao sam jednu posebnu pesmu’. Ta pesma je bila ‘Ne lomite mi bagrenje’. Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi”, izjavio je Žugić.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još