• Početna>
  • Vesti>

Srbija prva u Evropi i treća u svetu po stopi revakcinacije; Stiglo još 50.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”

U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, izvršeno 1.230.836 vakcinacija protiv koronavirusa i 428.202 revakcinacije, prenosi Tanjug.

Kada je reč o broju revakcinacija na milion stanovnika, Srbija je prva u Evropi, a slede Malta, Danska i Island. Prema broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, Srbija je treća, posle Izraela i Sejšela, a posle Srbije su SAD i Malta.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a svetu na 6. mestu, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Srbija je na prvom mestu u regionu i prema broju revakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Prema ukupnom broju vakcinacija i revakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije.

U Srbiju stiglo još 50.000 doza vakcine “Sputnjik V”

U Srbiju je jutros stiglo još 50.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”.


 Avion, koji je dopremio vakcine iz Rusije, na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, sleteo je oko 8 sati.

Prema rečima ministra za inovacije Nenada Popovića, reč je o prvoj komponenti vakcine sa kojom će moći da bude vakcinisano 50.000 ljudi”.

Popović je za Tanjug naveo da su vakcine stigle iz fabrike ”Biokad” u Sankt Peterburgu, gde je pre dva meseca, u prisustvu ruskog državnog vrha, pokrenuta linija za proizvodnju vaccine ”Sputnjik V”.

”Srbija je i dalje jedina zemlja u Evropi za koju su ruske vlasti odobrile isporuku značajnije količine vakcina. To govori o odnosu koji Rusija ima prema svojoj srpskoj braći. U Rusiji se sa pažnjom i pohvalama prati proces vakcinacije u Srbiji koji se sprovodi pod rukovodstvom predsednika Vučića”, rekao je Popović.

On je izrazio zadovoljstvo, jer se isporuka vakcina iz Rusije sprovodi prema dogovorenoj dinamici.

”Ugovorili smo nabavku dva miliona vakcina iz Rusije. Očekujem da do kraja marta, odnosno tokom prve polovine aprila sva ugovorena količina vakcina bude isporučena Srbiji”, rekao je Popović.

Ministar je istakao da će vakcine koje su jutros stigle u Beograd odmah biti dopremljene Institutu Torlak, odakle će biti distribuirane na punktove za vakcinaciju širom Srbije.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još