• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Kamenica: Eparhija raško-prizrenska podelila humanitarnu pomoć ugroženim srpskim porodicama

Humanitarnu pomoć u vidu kreveta, dušeka i ostalog pokućstva, donaciju srpskih udruženja iz Beča, dobilo je 10 srpskih porodica iz Kosovske Kamenice i okoline, koje su pretrpele štetu u nedavnim poplavama.

Eparhija raško-prizrenska je prethodnih dana humanitarnu pomoć podelila i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu. Pomoć je podeljena porodicama koje su se lokalnim vlastima i crkvi obratile za pomoć.

“Episkop raško-prizrenski i drugi sveštenici su izašli na teren gde je to bilo moguće. Pravljeni su spiskovi i nisu sve porodice podjednako ugrožene niti su potrebe iste. Danas delimo ovu pomoć koja je stigla, a fond Eparhije raško-prizrenske za poplavljene porodice će nastaviti sa radom, pa će nekim porodicama gde su poplavljeni podrumi ili prostorije za stanovanje renovirati podove, podrume i tome slično”, rekao je protojerej-satvrofor Srđan Stanković.

Devetočlana porodica Marković iz sela Robovce pretrpela je štetu zbog izlivanja Rabovačke reke, koja protiče pored njihovog dvorišta. Njima su podeljeni kreveti, dušeci i jastuci.

“Deset dana smo bili zarobljeni. Nismo mogli nigde da odemo i izađemo. Tri kamiona šljunka je nasipano ispred ulaza. Reka je odnela drva za ogrev, podrumi su bili potopljeni i sada se pojavila vlaga. Sve to sušimo”, govori svoju muku Rade Marković.

Porodica Stojković živi u iznajmljenoj kući u Donjem Močaru. Jedini izvori prihoda u ovoj porodici su socijalna primanja i dečji dodatak.

“Sve je propalo, nemamo skoro ništa od nameštaja, nešto smo mi kupili. Sudoperu nemam, propala je.  Katastrofa! Ova pomoć koja nam je uručena nam puno znači”, kazala je Milica Stojković.

Zbog oštećenih puteva, odrona i udubljenja nastalih nakon poplava, humanitarna pomoć još uvek ne može da bude dopremljena do nekoliko ugroženeh porodica u selima kameničke opštine.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još