• Početna>
  • Vesti>

Stranke kažnjene sa 121.250 evra zbog nepravilnosti u vezi izbora

Šest političkih subjekata kažnjeno je sa više od 120.000 evra zbog kršenja predizborne tišine i nepravilnosti uočenih na dan izbora 14. februara. Među njima je i Srpska lista koja je kažnjena sa 1.000 evra, saopštio je Izborni panel za žalbe i predstavke.

Ovaj panel održao je tri sednice u prethodnim danima na kojima su donete odluke o 134 žalbi koje su pristigle na adresu IPŽP u vezi sa kršenjem izbornog procesa.

Panel je odlučio da kao osnovane prihvati 117, odbaci 7 kao neosnovane, za 11 žalbi je odlučeno da su neprihvatljive, dve su odbijene kao neblagovremene i jedna je povučena.

Nakon razmatranja, ovaj panel je izrekao kazne u ukupnom iznosu od 121.250 evra strankama – PDK – 42.500 evra, LVV – 37.500 evra, LDK – 22.000 evra, AAK – 16.250 evra, NISMA – 2.000 evra i Srpska lista – 1.000 evra.

Žalbe su podnosili pojedinci, politički subjekti, kandidati za poslanike, organizacije, članovi komisija, članovi biračkih veća, građani, posmatrači i mnogi drugi.

One su se odnosile na kršenje izborne tišine na dan izbora, tj – da se glasa za određenog političkog subjekta, pozivanje kandidata da glasaju putem portala, distribuciju ili objavljivanje fotografija u vezi sa izbornim aktivnostima na društvenim mrežama poput mreže Facebook.

Jedna od uočenih nepravilnosti vezuje se i za pozivanje da se glasa putem ove društvene mreže.

Stranke su kažnjene i zbog vođenja kampanje na 100 metara od biračkog mesta, slanja SMS-ova u vezi sa glasanjem biračima, postavljanja transparenata sa fotografijama kandidata u blizini škole, postavljanja plakata kandidata u dvorište biračkog centra, vođenja kampanje na dan izbora.

IPŽP napominje, da postoji još 10 žalbi koje će biti razmatrane, a o kojima će se odlučiti sutra.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još