• Početna>
  • Vesti>

Dodik: Ideju o “velikoj Albaniji” podržavaju neki na Zapadu

Presedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, u intervjuu za Sputnjik, naveo je između ostalog da je “Kosovo je opšte srpsko pitanje i to je najvažnije državno pitanje Srbije”.

Kako navodi pitanje “Kosova je veoma važno i za nas Srbe koji ovde živimo (Republika Srpska) jer smatramo da je Kosovo kolevka našeg naroda”.

“Kurti koji priča o uslovima za dijalog očigledno hoće monolog, a za dijalog su potrebne bar dve strane. Srbija ima jasan pristup – da treba da se formira ZSO. Albanska priča je da se to spreči. Naravno da su stranci koji treba da budu neutralni po pravilu navijački. Znam da oko Kosova oni žele da to slome. Sama činjenica da Bajden šalje poruku koja kaže  – „međusobno priznanje“ govori o tome koliko je to promašeno. Bez obzira što je reč o jednom od najmoćnijih lidera sveta, to je potpuno analfabetska priča, imajući u vidu da Srbiji ne treba priznanje. Kurti koji se ponaša slavodobitno moraće da se suoči s realnim okolnostima, s tim da je kvazizajednica koja sebe lažno predstavlja državom ali da li će to i formalno postati isključivo zavisi od Srbije. Zato bi mu bolje bilo da pregovara”, naveo je Dodik.

U toku predizborne kampanje na Kosovu, pojedini političari su ponovo aktuelizovali priču o “velikoj Albaniji”, a na pitanje da li on sanja “o ujedinjenju sa Srbijom”, Dodik kaže.

“Ideja o „velikoj Albaniji“ nije skorašnja, ona je reciklirana i rehabilitovana nekim nastojanjima. Mislim da je ona na žalost daleko ozbiljnija stvar nego nastojanje Srba da se ujedine na Balkanu imajući u vidu to je da tu ideju o velikoj Albaniji podržavaju neki centri moći sa Zapada. To je nešto što je plaćeno kokainskim novcem kroz lobiranje i u Americi, i EU”, kaže Dodik.

On navodi da niko od stranaca nije reagovao na najave o pravljenju “velike Albanije”, zato što “prećutno misli da to i treba da se desi”.

“Ja ne bih sebe upoređivao sa tim pričama o “velikoj Albaniji” jer meni to ne treba da bih ja imao svoja opredeljenja. Mi Srbi ovde smatramo da imamo pravo na svoj status i svoj status veoma jasno gradimo. Verujemo da je RS država po svim elementima međunarodnog prava. Nema svoju stolicu u UN ali mi živimo državu: imamo teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, sarađujemo sa zemljama u regionu. Dakle, hoće li Albanci napraviti svoju državu ja to i ne pratim. Meni je daleko važniji projekat koji mi ovde treba da uradimo – da očuvamo mir, stabilnost, da imamo što bolje specijalne veze sa Srbijom koje će jednog dana prerasti u jednu zajedničku instituciju. Da li ću ja to doživeti ne znam ali želim da ostavim generacijama koje će to da baštine kao bazičnu nacionalnu ideju”, izjavio je Dodik.

Izvor: Kosovo online / Sputnjik

Comments

Pročitaj još