• Početna>
  • Vesti>

Odbrana traži preliminarne spise predmeta za Tačija i ostale početkom aprila

Advokati bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zatražili su od Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da što pre dostavi preliminarne spise predmeta, kako bi se adekvatno pripremli za odbranu, dok tužilaštvo smatra da to može ugroziti svedoke u postupku, prenosi RTK.

Zahtev za dostavljanje preliminarnih spisa predmeta podneo je Veseljijev advokat Ben Emerson.

„Preliminarne spise predmeta treba dati na uvid odbrani početkom aprila“, smatra Emerson.

Specijalni tužilac Džek Smit zatražio je da se dostavljanje prethodnih spisa veže za datum suđenja, kako svedoci ne bi bili ugroženi.

„Žrtve i svedoci čekaju pravdu godinama. Realnost zastrašivanja svedoka se uopšte ne pominje, a to je realnost u ovim slučajevima. Ukoliko se napravi velika vremenska razlika između dostavljanja dokumenata i datuma početka suđenja, realno je očekivati da će svedoci biti ugroženi. Na snazi su zaštitne mere, izvršene su izmene u dokumentima, ali to nije dovoljno. Zato se zalažemo da se dostava prethodnih spisa veže za datum početka suđenja”, rekao je Smit.

Na stav Smita reagovao je Tačijev advokat Dejvid Huper  rekavši da su do sada obavešteni o 124 svedoka, koje je Tužilaštvo identifikovalo samo sa pseudonimima i zatražio od tužilaštva više detalja o svedocima. Huper je dodao da odbrana nema ni potrebne detalje o 34 lokacije na kojima su navodno izvršeni zločini.

„Mi kao odbrana nismo imali nijedan preliminarni dosije tužilaštva. Više puta Tužilaštvo je odbilo da nam da na uvid preliminarne spise i daće nam ih tek u poslednjem trenutku pre suđenja. Tužilaštvo zna o čemu se radi u spisima, jer ima uvid. Kao advokati odbrane moramo imati uvid u optužnicu i kompletnu dokumentaciju da bi smo videli na čemu tužilaštvo zasniva optužbe. Osnovali smo i istražni tim koji je spreman da započne sa radom od početka januara i očekujemo da će nam materijali trebati od marta ili sredine aprila. Moramo dati istražiteljima instrukcije šta treba da rade na 34 lokacije gde su navodno počinjeni zličini“, rekao je Huper.

Izvor: Kosovo online / RTK

Comments

Pročitaj još