• Početna>
  • Vesti>

Petković čestitao Dan državnosti: Ideja slobodne i nezavisne države živa je i danas

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas građanima Srbije Dan državnosti, upućujući posebnu čestitku srpskom narodu na KiM. Čestitku prenosimo u nastavku teksta.

“U istoriji ljudskog roda malo je praznika koji daje toliko nade, kao što je Sretenje, a malo je i tako čvrstih veza, kao što je veza ovog praznika sa istorijom srpske države.

Na današnji dan, srpska država obnavljana je u dva pravca, u onom vojničkom, ali i ustavotvornim naporima, kada su postavljeni temelji savremene, građanske Srbije i donet jedan od najmodernijih i najprogresivnijih Ustava toga doba – Sretenjski Ustav.

Karađorđeva ustanička Srbija nastala je zahvaljujući vekovima čuvanoj državotvornoj svesti o moćnoj državi, čije su osnove postavili Nemanjići i čiji su koreni na našem Kosovu i Metohiji. Ta ideja slobodne i nezavisne države, kojom je Karađorđe Petrović u Marićevića jaruzi, pre 217 godina okupio narod, živa je i danas.

Za takvu, modernu i u svetu uvaženu državu, mi se danas borimo jačajući svoje korene, svoju kulturu, čuvajući naš jezik, pismo i naše svetinje, štiteći svoje nacionalne i političke ideale, živeći srpski i pravoslavno.

Dug prema delima predaka odužićemo ako budućnost Srbije budemo gradili na opštečovečanskim idealima, čuvajući svoj lik i obraz. To je i naša obaveza, na koju se može odgovoriti samo dubokom svešću o značaju i vrednostima tekovina koje baštinimo.

Sećajući se sa ponosom naše slavne istorije, želim vam srećan praznik. “

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još