Državna ceremonija u Orašcu; Brnabić: Srbija i u teškim vremenima postaje sve jača

Centralna državna svečanost povodom Dana državnosti održana je u Orašcu. U tom mestu je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Đorđe Petrović Karađorđe. Premijerka Ana Brnabić i predsednica RS Željka Cvijanović prisustvovale su ceremoniji.

Srbija slavi Dan državnosti. Tim povodom, predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i poručio da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.

U memorajalnom kompleksu u Orašcu, održana je ceremonija obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Pomen Karađorđu i ustanicima služio je vladika Šumadiski Jovan sa sveštenstvom.

Venac na spomenik vođe Prvog ustanka, Đorđa Petrovića Karađorđa položile su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je građanima i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, čestitala dan Državnosti.

Premijerka Ana Brnabić poručila je na svečanosti u Orašcu da Srbija i u ovim teškim vremenima postaje sve jača i sve bolje mesto za život.

“Naši preci bili bi ponosni kako se bori svojim resursima i znanjem”, istakla je premijerka Brnabić.

Duh Sretenjske Srbije vodi nas i inspiriše i danas, rekla je Brnabićeva. “Srbija je moderna i jaka država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji”, kaže ona.  

“Naša dužnost je da čuvamo ono što nas okuplja i što su prethodne generacije ostavile, da svako naredno okupljanje bude znak našeg jedinstva i zajedništva”, rekla je predsednica RS Željka Cvijanović na ceremoniji.

Poručila je da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke u prošlosti uspešno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati u koštac sa onim izazovima koje nosi budućnost.  

Svečana akademija u Kragujevcu 

Svečano je danas i u Kragujevcu, gradu u kojem je 15. februara 1835. godine, donet prvi Ustav ustav, poznat kao Sretenjski. Ono što je započeo Karađorđe – podizanjem Prvog srpskog ustanka, dovršio je Knez Miloš, donošenjem najvišeg pravnog akta jedne države.

U staroj skupštini, održana je svečana akademija. 

“Sretenje nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije”, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, uz poruku da svi zajedno imamo obavezu da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države.

U 14 sati u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, venac na sarkofag Vožda Karađorđa, u ime Vlade Srbije, položiće ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Povodom Dana državnosti, izaslanik i generalni sekretar predsednika Republike, Suzana Paunović položila je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Izvor: RTS

Foto: Print screen, RTS

Comments