• Početna>
  • Vesti>

Mas: Uslov za ulazak Srbije u EU rešavanje kosovskog pitanja

Regulisanje nerešenih odnosa između Beograda i Prištine jedan je od ključnih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

On je za današnji beogradski Kurir rekao da nerešeni odnosi Srbije i Kosova koštaju mnogo, i to obe strane, ukazujući da takva situacija, pre svega, usporava ekonomski rast i samim tim predstavlja kočnicu za celokupni region.

“Snažno podržavamo dijalog uz posredovanje EU sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom na čelu”, rekao je Mas i dodao da se EU zalaže za nalaženje rešenja u vidu sveobuhvatnog sporazuma.

Napominje da bi takav sporazum u perspektivi omogućio članstvo u EU, te da bi bio od ogromnog značaja i za budućnost građana.

Mas je naveo da rokovi ili neka unapred utvrđena dinamika za pristupanje Uniji ne postoje, ali smatra da bi bilo dobro da su pregovori sa Srbijom dinamičniji.

“To što je Vlada Srbije prepoznala nužnost reformi, činjenica je koja nas raduje”, rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, Nemačka je oduvek bila posvećena procesu evropskih integracija šest zemalja Zapadnog Balkana i da snažno podržava njihovu evropsku perspektivu, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi za pristupanje.

“Zato ćemo se i nadalje zalagati da procesu proširenja EU dodamo dodatnu dinamiku, kao što smo i dokazali za vreme našeg predsedavanja Savetu Evropske unije”, rekao je Mas.

On je dodao da Nemačka ohrabruje Srbiju da još posvećenije radi na sprovođenju reformi, navodeći da se to posebno odnosi na vladavinu prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i slobodu medija.

“Reforme u tom oblastima za nas su ključne, zato što to čini temelj na kome počiva Evropa i zato što neposrednu korist od toga imaju prvenstveno građani”, dodao je Mas.

On dodaje da na brzinu procesa utiču sami kandidati bržim ostvarivanjem napretka u zajednički utvrđenim oblastima.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još