• Početna>
  • Vesti>

KC K.Mitrovica: 43 na lečenju, bez pacijenata na respiratoru

Foto: Radio Mitrovica sever

U Kliničkom centru “Kosovska Mitrovica” hospitalizovano je 43 kovid pacijenata, od kojih je 21 na kiseoničkoj potpori, ali nema pacijenata na respiratoru, izjavio je direktor tog zdravstvenog centra dr Zlatan Elek.

Elek za ” Tanjug” ističe da je trenutna epidemiološka situacija na severu Kosmeta stabilna.

“Očito da su mere urodile plodom, pre svega držanje distance, nošenje zaštitne opreme i zabrana okupljanja”, dodao je Elek.

On je rekao i da se u poslednjih nedelju dana primećuje nešto veći broj mlađih pacijenata koji su pozitivni na koronu.

Takođe, jedan deo pacijenata se nalazi na dužem lečenju, jer je reč o pacijentima koji imaju pridružene bolesti, kardiovaskularne, neurološke ili su dijabetičari, pa zahtevaju nešto duže klinično praćenje. Na pitanje ima li sumnje na britanski soj na severu Kosmeta, Elek kaže da nema naznaka da se on pojavio.

Elek je posebno istakao dobru saradnju sa Vladom Srbije, Ministarstvom zdravlja i Kancelarijom za KiM, koji im svakodnevno izlaze u susret po pitanju snabdevanja, pa je zdravstveni centar potpuno snabdeven kiseonikom, zaštitnom opremom i lekovima.

Uz pomoć Kancelarije za KiM, zdravstveni centar je dobio rezervoar za kiseonik, kapaciteta 10 tona, kojim je obezbeđno snabdevanje neophodnim kiseonikom za deo bolnice koji ima 80 kiseoničkih mesta.

U okviru centra, cela zgrada internističkog bloka, sa 136 mesta, kao i pulmologija i infektivno odeljenje opredeljeni su za lečenje kovid pacijenata.

Ukupno, kapacetet je 188 mesta, ističe Elek i dodaje da se situacija sada znatno povoljnija, jer je bilo momenata kada su kapaciteti bili prenapregnuti.

On je istakao i da je dobar deo zdravstvenih radnika centra već vakcinisan, i da se taj proces nastavlja.

Inače, u tom zdravstvenom centru, u trećem talasu, koji je, nadaju se na kraju, obolelo je oko 200 zdravstvenih radnika, a ukupno, od početka epidemije oko 320. Preminulo je ukupno troje zdravstveih radnika u KBC u Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još