Preminulo 13 pacijenata, zaraženo još 1.960 ljudi

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo još 13 osoba. Od testiranih 10.458 uzoraka, na koronavirus je pozitivno 1.960 ljudi.

Na respiratorima se nalazi 128 pacijenata.

Srbija bi od Slovačke ove nedelje trebalo da dobije 15.200 pi-si-ar testova koje su razvili slovački naučnici, najavio je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik.

Pi-si-ar testove i drugu zaštitnu opremu Srbiji i zemljama zapadnog Balkana trebalo bi da uruči slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok tokom zvanične posete regionu.

Nastavljena je masovna vakcinacija na više od 410 punktova u Srbiji. A svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 preko portala e-Uprave ili pozivanjem broja 0800 222 334.

Sutra počinje masovna revakcinacija. Za primanje druge doze cepiva nije potrebna nova prijava. Građani će dobiti poziv i drugu dozu vakcine primiće na istom punktu, tri nedelje posle prve.

Do sada je u Srbiji prvu dozu vakcine primilo 522.000 građana.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da su građani Srbije time pokazali veliku svest i shvatili da bez vakcine nemamo snage za borbu protiv koronavirusa.

“Do sada je 522.000 građana primilo prvu dozu, oko 22.000 je revakcinisano, od četvrtka se nastavlja imunizacija još 500.000 ljudi. Nije dovoljno da se primi samo jedna doza, tek sedam dana nakon druge doze zaštita je do 95 odsto”, rekao je Đerlek.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da imamo dobar trend vakcinacije.

“Vrlo je važno da za vakcinaciju imaju mirniju situaciju, da imamo opadajući trend obolevanja, da imamo kontrolisaniju, da se vakciniše mnogo veći broj ljudi, i da na taj način obezbedimo kolektivni imunitet. Može se reći da imamo dobar trend, ali treba nam brže, zavisi od priliva vakcina”, smatra Tiodorović.

U Srbiju je danas stigao novi kontingent vakcina “Fajzer-Biontek”, protiv koronavirusa. Stiglo je 8.190 doza vakcina.

Ministar Nenad Popović najavio je da bi početkom ove nedelje u Srbiju trebalo da stigne i novih 50.000 doza ruske vakcine “sputnjik”.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još