• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Sprečiti razbijanje jedinstva srpskog naroda na KiM

Moramo sprečiti pokušaje da se razbije srpsko jedinstvo i da se mesta u kosovskoj skupštini rezervisana za srpsku zajednicu otmu i koriste zarad interesa Albanaca, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, ukazujući da se na tu stranku i srpski narod u južnoj pokrajini vrši veliki pritisak.

Povodom predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora na KiM, Jevtić je rekao da su svaki izbori važni, posebno za Srbe koji žive na KiM.

“Pokušavamo da političkim jedinstvom osnažimo političku poziciju i u tom smislu sprečimo da se rezervisanim mestima za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova trguje i da se ta mesta, kao što se to činilo u prošlosti, koriste zarad interesa Albanaca, a ne ono što bi trebalo, da to budu interesi srpskog naroda na prostoru KiM”, rekao je Jevtić Tanjugu.

On je naveo je da se vrši veliki pritisak na Srpsku listu i srpski narod na KiM i dodao da su Srbi, Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić tema gotovo svih političkih lidera Albanaca.

U tom kontekstu se, kaže, šalju negativne poruke koje i dalje produžavaju nestabilnost koja postoji na prostoru KiM u političkom, ali i svakom smislu te reči.

Dodao je da postoji mogućnost da se nakon ovih izbora održe novi, i to već na leto jer je, kaže, situacija unutar albanske zajednice takva da će biti teško formirati novu većinu koja će biti potrebna.

“Minimum će biti potrebno 80 poslanika, što je dve trećine, kako bi se prvo izabrao predsednik Kosova jer bez toga neće biti moguće formirati novu vladu. Naša obaveza kao srpskog naroda je da Srpska lista osvoji svih deset mandata i da na taj način igramo veoma važnu ulogu u daljim političkim procesima na KiM”, rekao je Jevtić.

Naveo je da i na ovim izborima ima pokušaja da se razbije srpsko jedinstvo i otme neki mandat Srpkoj listi, dodajući da veruje da će takvi pokušaji biti sve prljaviji u narednim izbornim procesima.

U tom smislu, naveo je da su juče u Štrpcu u kampanji zajedno bili Aljbin Kurti i Nenad Rašić, ali da su ih Srbi “prozreli”.

“Ono što su juče uradili u Štrpcu samo je učvrstilo nedvosmisleno podršku Srpskoj listi i ne postoji Srbin koji će dati podršku onima koji sada neskriveno zajedno sa Kurtijem, lobiraju u izbornoj kampanji na KiM”, rekao je Jevtić.

Jevtić je rekao da, kada je reč o albanskoj zajednici, poslednje ankete pokazuju da će na predstojećim izborima pobediti Pokret Samoopredeljenje.

“Da li će ta pobeda biti Pirova ili ne, vreme će pokazati. Zato je važno da ne dozvolimo da nam neko otima mandate koji pripadaju Srbima”, naglasio je Jevtić.

Na pitanje šta će biti sa dijalogom između Beograda i Prištine posle izbora na KiM, Jevtić kaže da će se dijalog sigurno nastaviti i da će biti veoma težak, ali ne očekuje da se to dogoditi brzo, jer će nakon izbora uslediti proces formiranja nove vlade.

Kako je ocenio, biće veoma teško jer na KiM i dalje ne postoji politički predstavnik koji će stajati iza onoga što potpiše i dogovori.

“Najveći problem je to što ne drže svoju reč, ne poštuju svoj potpis i onda tu imamo generalno nepoverenje. Međunarodna zajednica tu ima ključnu ulogu, ukoliko i dalje dozvoljava da se sporazumi koji su postignuti ne sprovode kako onda možemo da govorimo o budućnosti onoga što treba da se postigne, gde je tu poverenje”, zaključio je Jevtić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još