Milan Mihajlović dobitnik nagrade “Hadži Dragan”

Književne novine „Svitak“, koje od 1994. izaze u Požegi, ustanovile su 2009. godine književnu nagradu „Hadži Dragan“ za ciklus od pet pesama i za najbolju objavljenu knjigu u prethodnoj godini. Ovogodišnji laureati su Milan Mihajlović i Aleksandar M. Arsenijević.

Žiri, kojim je predsedavao Milijan Despotović, doneo je odluku da se nagrada „Hadži Dragan” za 2020. godinu dodeli: Milanu Mihajloviću iz Kosovske Mitrovice za zbirku pesama „Srne i rane” u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda i Aleksandru M. Arsenijeviću iz Beograda   za knjigu pesama pod naslovom „Ognjena jagnjad”. 

Ovu nagradu do sada su primili: Veroljub Vukašinović, Vladimir Jagličić Bojana Stojanović Pantović, Bratislav Jevtović, Miroslav Todorović Ružica Komar,  dr Predrag Jašović…

Knjiga Milana Mihajlovića, uglednog književnika, pisana je jezičkim rukopisom naroda čija je duhovna svest prikazana kroz misaonik: “Gračanica je zaručnica sa narodom i Bogom!” 

Milan Mihajlović (Kosovska Mitrovica, 1966), novinar i pesnik, direktor je Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kosovskoj Mitrovici. Objavio je šest knjiga poezije. Pesme su mu objavljivane u brojnim književnim časopisima i antologijama i prevođene na više svetskih jezika (ruski, poljski, rumunski, bugarski, engleski, francuski, itali-janski, arapski). Mihajlović je nagrađivan pesnik. 

Aleksandar M. Arsenijević (Beograd, 1966), pesnik, pripovedač, esejista, prevodilac, objavio je šest knjiga. Nagrađivan za poeziju i prozu. Zastupljen je u više antologija i zbornika savremene srpske poezije i proze. Prevođen je ruski, francuski i engleski jezik. 

Nagrade će biti uručene u mestu stalnog boravka nagrađenih pesnika.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još