• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Makron razume potrebe i težinu pozicije Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da je današnji susret u Parizu dokaz istinskog prijateljstva i posvećenog pristupa Makrona Zapadnom Balkanu.

Vučić je za televiziju Pink rekao da je srećan što Makron razume potrebe Srbije i težinu pozicije Srbije i dodao je da se nada da zajedno mogu mnogo toga da urade.

Dodao je da je tokom današnjeg susreta u Parizu doživeo stvari koje nije ni sanjao i kao primer je naveo to što ga je Makron odveo u vinski podrum Jelisejske palate, što je, kako ističe, malo ko u Evropi imao čast da vidi.

Dva predsednika su danas u dva navrata razgovarali u četiri oka, i Vučić je rekao da je Makron odmah nešto pokušao da pomogne za šta su ga molili.

Ističe da je najviše reči bilo o odnosima Beograda i Prištine i da je to teško pitanje za celu Evropu, ne samo za Srbiju. Kako kaže, sve to je dovoljeno u vezu sa evropskim putem Srbije i veruje da će Srbija imati podršku Francuske.

Aleksandar Vučić je rekao da je, u skladu novom metodologijom pristupa EU, imao otvorene razgovore sa Makronom i da će biti izmena po tom pitanju i prugačijeg pristupa upravo zato jer je Srbija prva prihvatila tu metodologiju.

Na pitanje šta to znači, Vučić je rekao da će se sada poglavlja otvarati po klasterima i da veruje da možemo da otvorimo više u jednoj godini, nego u prethodne tri ili četiri godine.

Dodaje i da misli da će zbog promene odnosa snaga u svetu da dođe do nekih drugih sporazuma u budućnosti koji bi pomogli Srbiji i EU, a veruje da postoje inovativna rešenja.

Kako je rekao Veruje u snagu Srbije, i ne bi trebalo učiti ljude u Srbiji da nam je najvažnija nečija pomoć, “jer je najvažnije šta mi radimo”.   

Beograđani će birati kako će izgledati vozovi za metro

Vučić je naveo da je s Makronom razgovarao o bilateralnim odnosima i konkretnim projektima. Pomenuo je kompaniju “Vansi” koja je preuzela upravljanje beogradskim aerodromom.

Važan deo razgovora odnosio se na beogradski metro. Predsednik je najavio da bi do kraja godine mogli da počnu građevinski radovi na prvoj liniji od Mirijeva do Železnika, koja će povezivati pet opština.

Veruje da bi paralelno mogla da se radi i druga linija od Mirijeva do Ustaničke, a predviđena je i treća od Bloka 72 doc entra grada.

Te linije biće povezane brzim vozovima, a Beograđani će imati priliku da izaberu kako će izgledati vozovi, rekao je Vučić.

Naveo je da veruje da bi prva linija mogla da bude gotova pre kraja 2027. ili 2028. godine a obe do 2030.

Bilo je razgovora i o vojnotehničkoj saradnji. 

Beograd spreman, ali za dijalog je potrebno dvoje 

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je ključno pitanje da li će neko u Prištini da razume da oni nisu Bogom dani i da ne mogu da očekuju da dobiju ono što je u njihovoj željoteci, već mora da se razgovara da bi se postigao politički kompromis.

Ističe da, kod onih koji su prema istraživanjima favoriti za pobedu na tamošnjim izborima, a to su stranek Kurtija i Haradinaja, sem želje za stvaranjem Velike Albanije ne vidi ništa što bi moglo da doprinese ozbiljnom dijalogu.

Kaže da je Beograd uvek spreman za dijalog i da podžrava poziciju Miroslava Lajčaka, ali da je za svaki razgovor potrebno dvoje.

Rekao je da će Francuska verovatno iamti najbolje odnose u Evropi sa novom američkoma dministracijom, i da veruje u značajnu ulogu Makrona i Francuske.

Kada je reč o današnjem sporazumu koji je potpisan između Izraela i Prištine, rekao je da je to očekivano i da se Beograd zato borio u Vašingtonu da potšiše poseban sporazum, jer nisu htelid a podstiču Izrael.

Ali, kaže, Izrael je sam Izabrao i Amerika im je najvažnija. Dodaje da to neće sjajno uticati na odnose Srbiej i Izraela, ali da to otvara neke druge perspektive.  

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još