• Početna>
  • Vesti>

Petković: Narod sprečio pokušaj Kurtija da isprovocira incident

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je Aljbin Kurti, nastojanjem da napravi političku manifestaciju na severu pokrajine, gde niti ima pristalice, niti je dobrodošao, pokušao da isprovocira incident kojim je želeo da dodatno poraste u očima dela albanskog biračkog tela.

“Taj Kurtijev naum propao je onog trenutka kada mu je srpski narod, mirnim protestom, jasno pokazao gde mu nije mesto”, izjavio je Petković za Tanjug, reagujući na jučerašnji pokušaj lidera “Samoopredeljenja” Aljbina Kurtija da poseti sever Kosova i Metohije.

Prema Petkovićevim rečima, Srbi na severu KiM ovim činom još jednom su pokazali da ne pristaju na Kurtijev ekstremizam i njegovo otvoreno zagovaranje da se deo Srbije pripoji drugoj državi.

“Ovakvom agresivnošću, Kurti kontinuirano destabilizuje, ne samo našu južnu pokrajinu, već čitav region. Jer šta je drugo nego ekstremizam Kurtijeva najnovija u nizu pretnja o referendumu za stvaranje Velike Albanije uz pozivanje na, kako on to kaže, Treći balkanski rat”, konstatovao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM izrazio je zahvalan Srbima u Kosovskoj Mitrovici na tome što su svoje nezadovoljstvo izrazili na civilizovan i demokratski način i što nisu dali povoda da se ostvari Kurtijev plan da sebe predstavi kao heroja velikoalbanske ideje.

“Kosovo i Metohija su dom i Srba i Albanaca, i bili su i ostaju duhovni dom čitavom srpskom narodu, i zato jedini način da mir i stabilnost prevladaju, jeste da sud javnosti jasno pokaže da u politici nema mesta onima koji bi da ljudima prebrajaju krvna zrnca i oživljavaju iredentističke projekte iz fašističke prošlosti”, poručio je Petković.

On je pozvao sve učesnike u predizbornoj trci da se ne igraju sa nacionalnim sentimentima, jer žitelji KiM, bez obzira koje su nacionalnosti, ne zaslužuju da budu taoci neodgovorne političke elite i ratnih huškača iz Prištine.

“Incidenti dela albanskih političkih lidera koji svesno učestvuju u ekstremističkom nadmetanju, od Kurtijevog pokušaja pohoda na sever, pa sve do postavljanja predizbornih bilborda sa likom Ramuša Haradinaja na ulazu u selo Parteš kao i druga srpska mesta, i više je nego dovoljan razlog da i predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija na terenu najhitnije reaguju”, kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da će Srpska lista u saradnji sa državom Srbijom nastaviti da bude efikasan bedem i zaštita srpskom narodu u južnoj pokrajini.

Ta zaštita je, kako je upozorio, potrebnija danas više nego ikad upravo zato što se politički ekstremizam medu Albancima na KiM ponovo rasplamsava zabrinjavajućom brzinom.

Izvor: Tanjug

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još