• Početna>
  • Vesti>

“Ribarske svađe” večeras u Gračanici, sutra u Z. Potoku a početkom nedelje u Beogradu

Predstava “Ribarske svađe”, po tekstu Karla Goldonija, u režiji Milana Karadžića, premijerno je izvedena u Gračanici 28. januara 2021. godine u Domu kulture “Gračanica”, a već sutra 29. januara, biće odigrana pred publikom u Zubinom Potoku, apotom i u Beogradu.
” Prilagodili smo prevod sa splitskog na narečje crnogorskog primorja i pomerili vreme dešavanja bliže 60 tim godinama dvadesetog veka tako da predstava od renesansnog doba pređe u neorealističko pučko doba. Evo zašto: hteo sam da izvučem ispred zagrade jedan molski ton u ovoj, inače neobuzdano veseloj komediji. Činjenica je da se kod Goldonija radi o sudbini malog siromašnog čoveka. Svi mladi, koji se nadaju i gaje ljubavnu čežnju, su puki siromasi i šanse za bolju budućnost su im veoma male, što nam je u svavremenom trenutku blisko. Jedan od junaka se nada da će u budućnosti imati makar malu barku da bi imao šanse kod one koja mu je prirasla za srce i to je, u osnovi, tužno. Naravno, ovo je pre svega izvanredna komedija situacije i komedija naravi. Mediteranski temperament likova nudi materijal da se prikažu veliki rasponi strasti, nagli preokreti, komični kalmburi.To omogućuje glumcima da prikažu spremnost i veliku zanatsku veštinu, predstavlja uživanje za reditelja, a nadamo se i za gledaoce naše predstave” reči su reditelja.

Pored Karadžića, koji je i idejno rešio scenografiju, autorsku ekipu čine još i Ivana Dimić (adaptacija), Dragica Laušević (kostimograf), Saša Lokner (kompozitor), Nebojša Gromilić (koreograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Glumačku ekipu čine: Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Jelena Orlović, Olivera Baćić, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić, Branko Babović, Tamara Tomanović i Ivanka Simić.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici, predstava “Ribarske svađe” će 29. januara biti odigrana u Zubinom Potoku, a potom sledi beogradska premijere 01. i 02. februara u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Prištinsko narodno pozorište

Comments

Pročitaj još