• Početna>
  • Vesti>

Sudija odbio Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu

Sudija za prethodni postupak odbio je zahtev odbrane lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija za privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu, javlja KoŠev. Iako je sudija Nikolas Giju uvažio argumente odbrane da Veselji neće pokušati da izbegne pravdu ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, on je naveo i da ti argumenti ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva.

Sud je dodao da se ne mogu zanemariti sve bitne funkcije koje je ranije obavljao Veselji, njegova veza sa obaveštajnim službama, kao i podrška koju ima od drugih pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, javlja Beta.

Sudija je takođe naveo i da smatra da postoji rizik od toga da bi, ukoliko pušten, Veselji mogao da pokuša da vrši opstrukciju pravde i zastraši svedoke, i dodao da Veseljijeva odbrana, zahvaljujući postepenom obelodanjivanju predmeta Tužilaštva, „sada mnogo bolje upoznat sa tim ko bi mogao da pruži eventualne dokaze protiv njega”.

Giju je istovremeno odbacio argument odbrane da Veselji to neće opstruisati pravdu, što je odbrana potkrepila time da je pozvao svoje pristalice da ne zastrašuju svedoke.

Sudija je izneo zaključak da su zabrinjavajući pokušaji Vlade Kosova da izvrši neprimereni uticaj na svedoke Tužilaštva, navodeći „neproporcionalne” iznos isplate pravne pomoći.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšen su u Prištini 4. i 5. novembra, prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a pošto im je potvrđena optužnica u deset tačaka.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat, odnosno za ratne zločine.

Među zločinima za koje se terete nalate se nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenja i ubistva, kao i za druge zločine protiv čovečnosti.

Izvor Politika

Comments

Pročitaj još