• Početna>
  • Vesti>

Kosovo neće imati problema sa transportom antikovid vakcina

Kosovsko ministarstvo zdravlja smatra da je pitanje dana kada će antikovid vakcine stići iz Albanije, a u tom ministarstvu su rekli da su u kontaktu sa vlastima u Albaniji, ali da još ne znaju o kojim se količinama radi, prenosi Koha.

“To određuje donator, u ovom slučaju vlada Albanije, ali očekuje se da će to biti simboličan broj“, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj odbio je u četvrtak da opširnije govori o vakcinama, rekavši da nijedan građanin neće ostati bez vakcine i Kosovo čini korake u tom pravcu.

“Uveravam vas da ćemo vakcinisati sve građane, i to u najkraćem mogućem roku najkvalitetnijim vakcinama kakve imaju zapadne zemlje. Ako postoji tendencija da se pitanje vakcinacije politizuje, zamolio sam vas da o tome ne govorimo“, rekao je on.

Zemaj je govorio i o strategiji vakcinacije.

“Imamo plan i dinamiku, izradili smo strategiju imunizacije i distribucije vakcina”, rekao je Zemaj.

Međutim, Zemaj nije govorio o sporazumu sa “Fajzerom” i vakcinama koje će stići iz Austrije, rekavši da su to poverljivi podaci.

Sve pripreme za početak vakcinacije na Kosovu, prema rečima Isme Humolija, šefa Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Prištini, već su pri kraju.

“Kosovo ne kasni sa procesom vakcinacije, jer ćemo vrlo brzo imati veliki broj vakcinisanih i, prema sporazumu, ubrzo ćemo obezbediti količinu od 13.000 doza, a nakon dve nedelje još 13.000“, tvrdi Humoli.

“Kosovo već ima sedam ili osam frižidera, koji imaju dovoljan kapacitet i koji će biti dostavljeni regionalnim centrima“, dodaje Humoli, rekavši da čekaju isporuku vakcina koje obezbeđuje Kovaks.

Međutim, sve dok Kosovo ne započne vakcinaciju, predstavnici institucija pozivali su na poštovanje mera i preporuka u borbi protiv kovida-19.

Zemaj je najavio ublažavanje zaštitnih mera narednih dana, ne navodeći da li će rok biti produžen. Pozvao je političke stranke da budu oprezne u vezi sa organizovanjem skupova tokom predizborne kampanje.

Tokom poslednja 24 sata, na Kosovu su umrle četiri osobe obolele od kovida-19, a 279 novih slučajeva potvrđeno je na 1.775 testiranih uzoraka.

Izvor Koha /Kosovo Online

Comments

Pročitaj još