• Početna>
  • Vesti>

Novogodišnji paketići za mališane osnovnih škola južno od reke Ibar

Studentski parlament Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) su mališanima osnovnih škola južno od reke Ibar uručili novogodišnje paketiće.

Godinama unazad, SKONUS organizuje akciju prikupljanja paketića, a predstavnici SKONUS-a su po ko zna koji put pokazali svoju solidarnost i humanost na delu, i ovom akcijom prikupili preko 3500 novogodišnjih paketića.

Student prorektor Nemanja Biševac je kazao da je planirano da današnja dodela paketića bude upriličena u školama južno od Ibra, ali da je ona zbog epidemiološke situacije održana u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

“Danas smo u prilici da ugostimo mališane iz sredina južno od reke Ibar. Na taj način smo hteli da im pokažemo drugačiju svakodnevnicu od one koju oni imaju u svojim sredinama i da im izmamimo osmehe na lice. Nažalost, akciju nismo sproveli onako kako smo zamislili, jer je trebalo da danas budemo u njihovim sredinama i školama, ali to zbog situacije sa pandemijom nismo uspeli da realizujemo. Ono što moram posebno da istaknem i ono što mi je izuzetno drago je da su sa nama bili i učenici iz Goranske zajednice, i na taj način smo hteli da im pokažemo da oni nisu zaboravljeni ni od strane studenata ni od svoje države” rekao je Biševac.

Rektor Prištinskog univeriziteta Zdravko Vitošević naglasio je da je današnja akcija kreacija samih studenata, njihova inicijacija i njihov uspeh.

“Ovi paketići su trebali da budu uručeni u sredinama u kojima vi živite, u kojima vi učite, jer vi pokušavate da budete dobri ljudi. I mi danas učimo od vas ovde, vaše prisustvo je vaš dar nama, danaučimo nešto od vas, da naučimo da se odricanjem, dobrim vaspitanjem postaje veliki čovek. Neko odavno je rekao da je “dar umeti darovati”, a naši studenti osim toga što imaju dar za empatiju, znaju i da daruju. Nisu samo u osećanjima sa vama već i sa ovim skromnim poklonima” kazao je Vitošević.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić ističe da svakom godinom akcija postaje sve veća i veća i da predstavnici SKONUS-a već treću godinu zaredom pokazuju jedinstvo.

„Ovu akciju SKONUS organizuje već treću godinu za redom i u akciji su uključeni svi državni univerziteti Republike Srbije ali i privatni koji su članice SKONUS-a. Svake godine, kao što vidite akcija je sve veća i veća. Prošle godine smo imali priliku da obiđemo sva mesta i lično podelimo paketiće ali ove godine je drugačije. Privilegija je ponovo doći u Kosovsku Mitrovicu i da sa ovog mesta studenti ponovo pokažu jedinstvo, kakvo je SKONUS, da studenti jesu tu a pogotovo za naše najmlađe. Čestitam kolegama koje su se fenomenalno organizovale u protekla dva meseca i doveli do toga da naša akcija broji preko 3500 paketića. Drago nam je što možemo da uveselimo veliki broj dece za ove novogodišnje praznike i nadamo se da će se još veći broj studenata uključiti i naredne godine“ rekla je Smiljanić.

Potpredsenica SKONUS-a i rukovodilac akcije prikupljanja paketića Marijana Selaković je istakla da su se akciji priključili svi univerziteti u Srbiji i zahvalila se na ukazanoj podršci.

“Akcija je započeta krajem novembra meseca, i za mesec dana smo uspeli zahvaljujući solidarnosti i humanosti svih studenata da akciju pokrenemo na svim univerzitetima u Srbiji, kojima dugujemo veliku zahvalnost. Drago mi je što mogu da kažem da je zavaljujući studentskom angažovanju i humanošću ova akcija završena. Naša zamisao je bila da skupljamo slatkiše od kojih smo pravili novogodišnje paketiće i žao mi je što ove godine nismo uspeli da realizujemo akciju onako kako smo zamislili” rekla je Selakovićeva.

Narodni poslanik u skupštini Srbije i nekadašnji predsednik SKONUS-a Milan Savić naglašava da je SKONUS organizacija na koju se može računati i da se svojim akcijama zalagala za srpski narod na prostoru Kosova i Metohije.

“Izuzetna čast i veliko zadovoljstvo i puno mi je srce kada vidim da akcija koju smo zajedno pokrenuli pre nekoliko godina, prvo skupljajući paketiće za mališane na studentskom balu u Beogradu, nakon toga smo paketiće podelili najmlađima i na severu i na jugu. Drago mi je da vidim da moje koleginice i kolege koji su nove nade SKONUS-a, ostaju ujedinjeni i ostaju ujedinjeni i ostaju posvećeni cilju i ideji o tome da su oni studenti jake države i da su oni studenti na koje narod može da računa. Nadam se da će se i sledeće godine ova akcija održati i da ćemo moći da zajedno obiđemo Kosovo i Metohiju” rekao je Savić.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, koji su direktorima ostalih škola kao i mališanima uručili novogodišnje paketiće.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još