Petković: Priština kada građanima nema šta da ponudi, onda su im Srbija i Srbi dežurni krivci

“Pred svake izbore, političari u Prištini pokušavaju da svoj politički rejting podignu napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zvanični Beograd. Kada građanima nemaju šta da ponude, onda su im Srbija i Srbi dežurni krivci za sve”, kaže se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petra Petkovića.

“Međutim, biću potpuno jasan. Sa nama niko ne razgovara jezikom ucena i vara se svako ko misli da takvim stavom može doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Mi smo spremni da razgovaramo o normalizaciji odnosa, ali Priština mora da shvati da je Srbija međunarodno priznata država, članica međunarodnih institucija i da Beogradu nikakvo priznanje od strane Prištine nije potrebno. Ono što nam je svima potrebno jeste kompromis i da shvatimo da u tom procesu ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, jer to jednostavno nije kompromis”, kaže Petković.

“Beograd je kredibilan partner u dijalogu, ispunjava sve svoje međunarodno priznate obaveze i očekuje odgovoran i fer odnos svih strana uključenih u ovaj proces. Uslovljavanja Prištine direktno potkopavaju svaku mogućnost dijaloga.

Mi smo opredeljeni pronalaženju kompromisa kojim bismo na ovim prostorima obezbedili trajni mir i održivu budućnost svim narodima. Ali nikada nećemo dozvoliti da Srbiju neko ponižava, niti ćemo biti meta bilo čijih dnevno političkih prepucavanja i političkih igara.

Očekujemo i da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema ovakvim istupima Prištine i aktuelnog premijera privremenih pokrajinskih institucija”, ističe Petkovic.

Izvor: RKM saopštenje

Comments