Popović obišao poplavljena mesta i brojna domaćinstva na teritoriji opštine Gračanica

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, obišao je danas poplavljena mesta i brojna domaćinstva na teritoriji opštine Gračanica i naglasio da opština čini sve da se pomogne ugroženima. 

„Na nama je da istrajemo u zadatku, da dođemo do svake porodice i pokušamo da svima saniramo štetu“, poručuje Popović.

Mnoga sela na teritoriji opštine Gračanica poplavljena su usled obilnih padavina proteklih dana, koje su prouzrokovale izlivanje reka i vodotoka u naseljenim mestima čime je naneta velika šteta brojnim domaćinstvima, ali i institucijama. 

Radnici odeljenja javnih službi opštine Gračanica i Javno komunalnog preduzeća „Ekologija“ neprekidno su na terenu pokušavajući da pomognu svima, ističe se u saopštenju iz Opštine Gračanica.

Predsednik opštine, Srđan Popović, posetio je najpre Donju Guštericu, Lepinu i Laplje Selo – mesta u opštini Gračanica koja su najpogođenija poplavama.

On je kazao da opština čini sve što je u njenoj moći da se spreči šteta većih razmera, ali da je situacija teška i da je potrebno da se svako pojedinačno uključi u odbranu od poplava.

„U poslednjih 50 godina Gračanica i niko od starijih meštana ne pamti ovakve poplave. Radimo sve što je u našoj mogućnosti. Tokom cele noći sve dežurne ekipe javnih službi i preduzeća bile su na visini zadatka. Uspeli smo da spasimo dosta domaćinstava. Međutim, uprkos velikim naporima, poplavljena su brojna domaćinstva. Moramo svi da budemo strpljivi. Pokušavamo da dođemo do svake porodice da nađemo načina da pomognemo svima“, kazao je Popović. 

On je tokom obilaska terena zajedno sa direktorom opštinskog odeljenja javnih službi, Vladicom Trajkovićem, rekao da su mnogi meštani s razlogom revoltirani, jer im se pred očima uništava imovina u poplavama, ali je obećao da će lokalna samouprava naći načina da pomogne svima.

„Poslednjih dana pala je ogromna kiša. To su velike količine vode i najvažnije je da smo se svi dobro organizovali zajedno sa meštanima. Vreme nas je danas poslužilo, nema kiše. Nadam se da će tako i ostati kako bismo što pre nastavili da pomažemo svima. Sve naše ekipe su i danas na terenu pokušavajući da saniraju štete. Na nama je da istrajemo u zadatku i da dođemo do svake porodice i pokušamo da svima saniramo štetu“, naglasio je Popović.

Najteža situacija je u većem delu Gračanice, zatim u Donjoj Gušterici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru, Lepini, Skulanevu, Radevu, Livađu i Кuzminu.

Osim brojnih domaćinstava, pomoćnih objekata, štala, letina i oranica, poplavljeno je i nekoliko institucija, među kojima je nekoliko objekata predškolske ustanove „Đurđevak“, pa je rad u ovoj vaspitno-obrazovnoj instituciji danas obustavljen.

Voda je prodrla i u nekoliko zdravstvenih ustanova i škola, a najteže je u Osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu gde je poplavljeno kompletno dvorište.

Takođe, poplavljeno je i dvorište crkve Svete Petke u Lapljem Selu, kao i seosko groblje.

Šteta od poplava tek će se procenjivati u narednim danima i nedeljama.

Izvor RKM

Comments