• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubile još 34 osobe, novozaraženih 2.218

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 11.068 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod njih 2.218.

Borbu sa kovidom 19 izgubile su još 34 osobe.

Na respiratorima je 215 pacijenata. 

Epidemiološki podaci su bolji, ali epidemiolozi upozoravaju da nije vreme za opuštanje.

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže da postoji trend smanjenja broja pacijenata, ali da to ne treba da nas zavara, jer su bolnice i dalje pune.

Na pitanje očekuje li da brojevi rastu nakon praznika, Ašanin kaže da “ako smo išta naučili u toku ove epidemije to je da budemo jako oprezni sa bilo kakvim prognozama”.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da je do sada vakcinu protiv koronavirusa primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika. Naveo je i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto vakcina na lokacijama gde će biti aplikovane.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je za RTS da obe vakcine protiv koronavirusa koje se primenjuju u Srbiji imaju dokaze da su delotvorne i bezbedne.

Ocenio je da je cilj od 20 odsto vakcinisanih okviran i da je to minimum koji je potrebno dostići.

“Sigurno nećemo stati na 20 posto. Ako je neko tako shvatio, shvatio je pogrešno. Suština je da je to minimum minimuma koji se mora ispuniti ove godine. Mi se nadamo da ćemo učiniti i više”, naveo je Janković.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još