• Početna>
  • Vesti>

Priština: Usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2021. u prvom čitanju

Sa 64 glasa „Za“, a nakon višesatne rasprave, poslanici u kosovskoj skupštini usvojili su danas u prvom čitanju Nacrt zakona o budžetu za 2021. godinu.

Nova sednica kosovske skupštine na kojoj će se glasati za ovaj nacrt zakona u drugom čitanju održaće se već za sutra.

Na zahtev šefa poslaničke grupe LDK, a uz podršku većine u skupštini, nova sednica zakazana je za 14:00.

Neposredno pre glasanja poslanici iz koalicije NISMA-AKR poručili su da će podržati Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu, a isto su učinili i poslanici opozicione PDK.

Sa druge strane, najveća opoziciona stranka – Samoopredeljenje, juče je najavila da neće glasati za usvajanje zakona.

Održavanje današnje sednice zatražila je vladajuća LDK, kako bi budžet bio odobren pre održavanja novih parlamentarnih izbora, a nakon što je Ustavni sud Kosova odlučio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, čime je Hotijeva vlada izgubila većinu.

Kosovska vlada usvojila je 30. novembra Nacrt zakona o budžetskim aproprijacijama za kosovski budžet za 2021. godinu koji je potom podnet skupštini.

Usvajanje budžeta u aktuelnom sazivu skupštine bio je zahtev i poslovne zajednice koji je preneo kosovski premijer, ali i sličan poziv došao je i iz EU.

Kako je za naš portal u reakciji na odluku kosovskog Ustavnog suda  rečeno jw iz kancelarije portparola EU, Petera Stana „Vrlo je važno da se dogovori budžet za 2021. i da ga usvoji trenutna Skupština što je pre moguće“.

Na današnjoj sednici odobren je i međunarodni ugovor za postrojenje za otpadne vode u Gnjilanu sa čak 89 glasova. Očekuje se da se na sutrašnjoj sednici glasa i za više međunarodnih ugovora.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još