Dačić: Pad vlade u Prištini izazivanje političke nestabilnosti

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da pad vlade u Prištini nije odraz realnih političkih snaga, već izazivanje političke nestabilnosti.

Dačić je za tv Pink rekao i da s obzirom na to da je takozvani Ustavni sud Kosova naložio da se održe vanredni parlamentarni izbori Beograd trenutno u Prištini nema s kim da razgovara.

On je naveo i da kao opravdanje politički predstavnici Albanaca često kažu da je teško da sprovedu ono što je dogovoreno.

“Aleksandar Vučić može da sprovede sve, a oni ne mogu. To je smešno, to im je uvek bilo opravdanje. Tako to kod njih biva”, kaže Dačić.

Kako kaže, pitanje dijaloga Beograda i Prištine nije centralno pitanje u Nemačkoj.

Navodeći da će se i tamo održati izbori na jesen 2021. godine, Dačić navodi da se Angela Merkel još i interesuje za kosovsko pitanje, ali da može na vlast umesto nje doći neko koga uopšte ta tema ne interesuje.

“Od mnogih spoljnih faktora zavisi ko će se baviti našom temom, a naša tema je i to da imamo specifičan uslov za napredovanje u pregovorima sa EU, a to je dijalog Beograda i Prištine”, navodi predsednik parlamenta.

Ističe da mi možemo koliko hoćemo da napredujemo u reformama, u Izveštaju Evropske komisije ne piše da je kriva Priština ili da EU snosi odgovornost za nešto što nije ispunjeno i što nema napretka u dijalogu.

“Njih to ne interesuje, oni gledaju faktičko stanje i to da li ima ili ne napretka”, kazao je Dačić.

Izvor i foto: Tanjug

Comments