• Početna>
  • Vesti>

Marinković: Srpske interese u SAD zastupaju kongresmeni iz redova i republikanaca i demokrata

Nedavnu izjavu Marka Đurića, ambasadora Srbije u SAD, da je “cilj da u narednom periodu imamo srpske Eliote Engele među kongresmenima i senatorima”, preneli su svi mediji u regionu, pogotovo albanski, a narodni poslanik SNS u Skupštini Srbije Vladimir Marinković za Kosovo Onlajn navodi da je Đurić potpuno u pravu.

“Ambasador Marko Đurić je potpuno u pravu da su Srbiji potrebni naši Engeli, uticajni ljudi u Americi koji podržavati Srbiju i osnaživanje bilaterlanih odnosa između SAD i naše zemlje. Predsednik Vučić je uspeo da putem svoje diplomatske ofanzive za samo nekoliko godina Srbija dobije puno prijatelja u ključnim američkim institucijama i da na taj način promeni pristup administracije po pitanju Srbije i konačno posle nekoliko decenija SAD počnu da tretiraju Srbiji kao ravnopravnog partnera i saveznika u ovom delu Evrope.

On je čak uspeo u tome da i oni koji su nazivani “jastrebovima” američke spoljne politike i koji su zastupali isključivo interese Albanaca vremenom promene svoje pozicije i počnu da podržavaju Srbiju kao ekonomskog lidera regiona i zemlju koja je pouzdana i koja je ključ dugorocne stabilnosti.

Među njima su i izabrani predsednik SAD Džo Bajden, bivši kongresmen Rorabaher, senator Ted Kruz, pokojni veoma uticajni senator Džon Mekejn, koji su predsedniku i našoj zemlji odali veliko priznanje zbog odličnog kriznog menadžmenta tokom pika migrantske krize 2015. godine”, navodi Marinković.

O tome koji kongresmeni trenutno zastupaju srpske interese u SAD, Marinković navodi: 

“Predsednik Vučić je uspeo da aktivira i srpski kokus u Kongresu i Senatu i maksimalno pomogne da se dinamizuju aktivnosti i uticaj kongresmena Klivera, Poa, Stajversa, koji pokreću čitav niz konkretnih akcija i podrske Srbiji, a u nekoliko navrata je veći broj kongresmena prvi put u istoriji potpisivao podršku našoj zemlji i reformama koje predsednik Vučić sprovodi. Konačno, potpisan je i Vašingtonski sporazum, kojim je predsednik u Vašingronu sačuvao integritet zemlje i obezbedio da Amerikanci kroz aktivnosti DFC još više investiraju u Srbiju, ali i ojačao saradnju u oblasti energetike, odbrane i telekomunikacija.”

Kako navodi narodni poslanik u Skupštini Srbije, među onima koji su prepoznali da Amerika nema boljeg saveznika u regionu od Srbije ima i demokrata.

“U pripremi Vašingtonskog sporazuma učestvovali su i veoma uticajni senatori koji imaju bliske odnose sa predsednikom Vučićem, Ron Džonson, predsednik uticajnog Komiteta za unutrašnju bezbednost, i demokrata Kristofer Marfi, koji je prepoznao da Amerika nema boljeg saveznika u regionu od Srbije. Ovi konkretni rezultati donose mogućnost i sledećoj administraciji i predsedniku Bajdenu da dalje rade na jačanju savezništva sa Srbijom, a nama preostaje da svi oni koji se bave spoljnom politikom u državi doprinesu da imamo još Stajversa, Poa, Klivera. Veoma zainteresovani u tom domenu, a manje poznati našoj javnosti su kongresmeni Gosar iz Arizone, Čabot iz Ohaja, Mrvan iz Indijane, Viktorija Sparc i mnogi drugi, sa kojima treba još intenzivnije da radimo i zajedno gradimo poziciju Srbije u SAD”, zaključio je Marinković.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još