U K. Mitrovici i Leposaviću počela vakcinacija starijih protiv Kovida 19; vakcina sutra u Zvečanu i Z. Potoku

Vakcinacija starije populacije Fajzerovom vakcinom protiv Kovida 19, počela je danas u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću. Kako je objavila TV Most, u domovima zdravlja masovnoje interesovanje za imunizaciju fajzerovom vakcinom protiv kovid 19. Sutra vakcinacija počinje i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Vučić: Vakcinacija i na KiM, nove doze svake nedelje


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je na severu Kosova i Metohije danas počela vakcinacija “Fajzerovom” vakcinom protiv koronavirusa, koja je pre nekoliko dana stigla u Srbiju.

“Vakcinacija je počela u Leposaviću, i stiže danas u Kosovsku Mitrovicu. To je za starije od 75 godina, prvo njih da zaštitimo, pa onda sve druge”, rekao je Vučić.

Prve količine vakcine kompanija “Fajzer” i “Biontek” stigle su u utorak u Srbiju, a juče je počela vakcinacija, što Srbiju, uz Veliku Britaniju i Švajcarsku, svrstava u evropski vrh zemalja koje su u vakcinaciju ušle pre kraja godine.

Vučić je podsetio na to i dodao da će sada na nedeljnom nivou Srbija dobijati vakcine.

“Posle staračkih domova, idemo na zdravstvene radnike, pa sve druge. Polako ćemo da zadajemo snažan udarac koroni i pobedićemo. Kao država pokazali smo sposobnost da nijedan proizvod ne nedostaje. Nijedan lek nije nedostajao. Kada su rekli potreban nam je hlorokin, počeli smo da ga proizvodimo, kada su rekli redemsivir, mi smo ga nabavili. Stvarno sam ponosan na državu koja se ponaša tako ozbiljno”, kazao je on.

“Nove doze Fajzerove vakcine 4. pa 11. januara” 

Vučić je najavio da će novi kontingent “Fajzerovih” vakcina u Srbiju stići 4. januara, a zatim i 11. januara, praktično na svakih nedelju dana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ga je informisao da će to biti dovoljno vakcina za korisnike staračkih domova, ali i za početak vakcinacije medicinskih radnika, posebno onih koji rade u kovid sistemu.

Vučić je dodao da je u bolnici u Batajnici, novoj kovid bolnici koja je otvorena pre oko tri nedelje, prosek godina preminulih je 75.

“Najmlađa osoba koja je preminula imala je 46 godina, a najstarija 96, i to govori da su stariji najveće žrtve i zato je molba da na njih pazimo”, rekao je predsednik.

Izvor: TV Most, RTS

Foto: Ilustracija

Comments