U srpskim sredinama na Kosovu ove godine rođeno više beba nego u 2019.

Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji i borbi sa koronavirusom, broj novorođenih beba ove godine, u srpskim sredinama na Kosovu, veći je nego lane, a do danas je u porodilištima u Severnoj Mitrovici, Gračanici i Pasjanu rođeno ukupno 919 beba.

Najviše porođaja je i ove godine bilo u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici, gde je, po rečima glavne sestre ginekološko-akušerskog odeljenja Olivere Elek, do sada rođeno 5 beba više nego prošle godine.

“U Kosovskoj Mitrovici je do sada rođeno 520 beba, što je za 5 beba više nego u prošloj godini”, izjavila je Elek.

Ona je istakla da su zahvaljujući dobroj organizaciji poštovane sve mere u cilju maksimalne zaštite.

“Sve preporuke koje su zakonski propisane su poštovane. Na prvom mestu zaštita kako pacijentkinja i beba tako i osoblja na ovom odeljenju. Otpust zdravih beba najveća je satisfakcija za dalji rad zaposlenih na odeljenju mitrovačkog ginekološko-akušerskog odeljenja”, zaključila je Elek.

Slična situacija je i u porodilištu u Gračanici gde je u 2020. godini svet ugledalo 261 novorođenče .

“Broj rođenih beba do danas je 261, od toga 125 dečaka i 136 devojčica, dok je u prethodnoj godini zaključno sa 31. decembrom rođeno 254 beba”, rekla je za Kosovo Onlajn glavna sestra klinike Marina Živić.

Ona ističe da je bilo par slučajeva koronavirusa među osobljem, ali da to nije remetilo rad na samom odeljenju.

“Među osobljem je bilo nekoliko medicinskih sestara i jedna doktorka koji su imali koronavirus,  a sve mere koje su propisane zakonom su ispoštovane. Testovi se rade pre ulaska u bolnicu tako da nijedna pacijentkinja ne može ući u porodilište bez negativnog kovid testa. Imamo mogućnosti da odradimo brze antigenske testove tako da se u potpunosti poštuje sva procedura”, navela je Živić.

Uprkos situacija sa koronavirusom, tokom ove godine na ginekološko – akušerskoj klinici Zdravstvenog centra “Gnjilane” u Pasjanu rođeno je 138 beba, što je gotovo identičan broj u odnosu na godinu pre toga.

Kako je za Kosovo Onlajn rekao direktor ove zdravstvene ustanove dr Zoran Perić, to je veliki uspeh za Zdravstveni centar, ali i čitavo Kosovsko pomoravlje.

“Zahvaljujući  zaštitnim merama koje smo na vreme preduzeli i koje svi poštuju, nismo imali zaražene ni među medicinskim osobljem, ali ni među pacijentima na ginekološko – akušerskom odeljenju. To nam je u mnogome pomoglo da zadržimo poverenje koje smo stekli i da uspešno nastavimo sa radom i u narednom periodu”, rekao je dr Perić.

Izvor: Kosovo Online

Foto: RTV Puls

Comments