• Početna>
  • Vesti>

Odluka Ustavnog suda uzburkala Prištinu, pripreme za nove izbore

????????????????????????????????????

Posle odluke Ustavnog suda da je vlada u Prištini izabrana nelegalno, počele su konsultacije za zakazivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora. Vodeće stranke su za izbore što je pre moguće.

Još aktuelni premijer Avdulah Hoti prethodno traži da bude izglasan budžet za narednu godinu. Beograd ocenjuje da će doći do dužeg zastoja u dijalogu.

Izbori 2017., pa 2019., pa početkom naredne godine. Između njih obaranje i ostavke vlade. Nijedna vlada unazad nekoliko godina u Prištini nije izgurala pun mandat.

Datum sledećih izbora još nije određen. Čeka se da ustavni sud obelodani kompletnu odluku kojom je vladu Avdulaha Hotija proglasio nelegitimnom.

“Moramo da sačekamo kompletnu presudu, jer moramo da imamo tačno tumačenje u danima pred nama. Mi smo kao politički subjekt prvi i bićemo prvi i u sledećem sazivu, ali odluku o koalicijama i kandidatu za premijera donosi Generalni savet stranke”, ističe Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje. 

Očekuje se da će vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani zajedno sa Kurtijem ali o tome danas nisu razgovarali. Iz Demokraske partije poručuju da je najbolje izbore organizovati sledećeg meseca.

Još aktuelni premijer prethodno traži usvajanje budžeta za narednu godinu.

“Vlada ostaje na funkciji dok ne bude izabrana nova. U novim okolnostima nakon ove odluke izvršićemo svoje obaveze. O budžetu za 2021. trebalo bi glasati što je pre moguće, pzivam da se skupština ne raspušta bez glasanja o budžetu”, rekao je Avdulah Hoti. 

U Prištini znaju da postizborne kombinacije i njihovo slaganje mogu da potraju mesecima pa je veliki rizik ostati bez javnih para nakon aprila.

Odluka o nelegitimnosti vlade Avdulaha Hotija zatekla je manje parlamentarne stranke. Nekima do njih poput stranke Fatmira Ljimaja, ne prognozira se prolazak u novi sastav skupštine.

“Prema istraživanjima ja očekujem da će prva stranka da bude Samoopredeljenje. Druga će biti Demokratska partija Kadrija Veseljija a treći Demokratski savez Kosova”, kaže politikolog Ramuš Tahiri. 

Stranka Ramuša Haradinaja bi mogla da osvoji izmedju 10 i 14 mesta u skupštini, dovoljno da bude tas na vagi za neku buduću koaliciju.

I to do novih izbora, za koje u Prištini kažu da mogu da uslede opet brzo jer izbor novog kosovskog predsednika zahteva dogovor većine i odricanje od uskih stranačkih interesa.

Datum izbora po objavljivanju kompetne odluke ustavnog suda

Vršilac dužnosti kosovske predsednice Vjosa Osmani završila je prvi deo konsultacija sa predstavnicima političkih stranaka i saopštila da su diskutovali o održavanju vanrednih izbora, te da su konstatovali da će datum njihivog održavanja biti određen nakon što stranke dobiju punu presudu Ustavnog suda.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još