Vučić i Makron o koronavirusu, ali i dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, i tokom razgovora istakao da je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od velikog značaja za mir i stabilnost u regionu, prenosi Tanjug.

U tom kontekstu, predsednici Vučić i Makron su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saglasivši se da je razgovor neophodan, saopšteno je iz kancelarije predsednika Srbije.

Predsednik Makron je rekao da ima namera da, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, organizuje sastanak aktera dijaloga, kako bi pomogli da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore.

Vučić je Makronu, koji je pozitivan na korona virus, poželeo pre svega, dobro zdravlje i brz oporavak.

Predsednici Vučić i Makron, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili su nadu da će svet uskoro, uz pomoć vakcine, nadvladati pandemiju. S tim u vezi, predsednik Vučić je izrazio nadu da će građani Zapadnog Balkana, priliku za vakcinaciju dobiti u isto vreme kad i stanovnici Evropske unije.

On je predsedniku Makronu zahvalio na podršci, kao i na brizi, i ljudskoj i državničkoj solidarnosti koju, i u ovoj prilici, pokazuje za građane Srbije.

Dvojica predsednika razgovarali su o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić je podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju u procesu pridruživanja EU, koju je inicirao predsednik Makron.

Makron je podsetio da Srbija ima podršku Francuske na evropskom putu i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati.

Predsednik Vučić i predsednik Makron su izrazili odlučnost da sarađuju u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije, kao i dalje rade na razvoju strateških odnosa Srbije i Francuske, na dobrobit građana obeju zemalja.

Dvojica državnika su, s tim u vezi, istakli značaj nedavno potpisanog bilateralnog Sporazuma o saradnji u realizaciji prioritetnih projekata u Srbiji, koji potvrđuje interesovanje Francuske za projekte u našoj zemlji.

Oni su izrazili nadu da će ekonomska saradnja još dobiti na zamahu.

Dvojica državnika su takođe izrazili očekivanje da će uskoro moći da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments