• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Ekstremni Albanci planiraju nerede zbog Specijalnog suda za OVK

Predsednik skupštinskog Odbora Milovan Drecun rekao je da ono što zabrinjava, a o čemu se razgovaralo na jučerašnjoj sednici Odbora jeste da se u albanskoj dijaspori skuplja novac za finansiranje ekstremnih Albanaca sa KiM.

Drecun je u jutarnjem program TV Pink naveo i da se skuplja novac za “ekstremističke grupe u Albaniji”.

“Te grupe treba da protestuju zbog rada Specijalizovanog veća u Hagu za zločine OVK, da ti protesti u određenom trenutku i na jugu centralne Srbije i na KIM izazovu incidente sa srpskim narodom. To jeste realna pretnja”, rekao je Drecun.

Govoreći o pritiscima na Srbiju kada je reč o Kosovu, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju ocenjuje da je reč o pokušaju ekstremnih albanskih lobista u SAD da se nametnu kako bi, barem kada je Kosovo u pitanju, uticali na administraciju da vodi svoju politiku u pravcu koji njima odgovara.

“Medlin Olbrajt pripada toj dubokoj državi i Demokratskoj stranci iz koje je i Džo Bajden i sigurno je da će Bajden nastaviti kontinuitet Demokratske stranke, u smislu da je pitanje Kosova za njega završena stvar, nezavisna država”.

Dodaje da se od “Srbije ne može očekivati da prizna nezavisnost lažne države, pa će biti neophodne određene korekcije koje je pravio i Donald Tramp onda kada je shvatio da Srbija, sa aktuelnom vlašću na čelu, neće priznati Kosovo”.

“Tramp je krenuo drugim putem: da olakša celu situaciju i uvede je u normalan kolosek gde se može sarađivati na ekonomskom planu i težiti postizanju nekakvog rešenja, a da se najteže pitanje, pitanje statusa, ostavi za kasnije.Siguran sam da će Bajden sa svojim timom korigovati svoju politiku da ne ide u ekstreme i snažne pritiske na Srbiju, već da će pokušati da gradi bilateralno partnerstvo sa Srbijom i pokuša da oslabi rusko prisustvo na Balkanu preko Srbije”, kaže Drecun, dodajući da će ipak doći do određenog ublažavanja stavova koje je demokratska administracija imala, ali ne suštinski.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još