SZO misija ide u Vuhan da istražuje izvor zaraze

Međunarodna misija koju vodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će otići u kineski Vuhan u prvoj nedelji januara kako bi istražila izvor korona virusa, preneo je Rojters.

 Kina je zvanično objavila prvi slučaj korona virusa 31. decembra prošle godine i odmah zatvorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi veruju da je izvor zaraze, podseća agencija.
Ministri zdravlja brojnih zemalja su pozvali SZO da identifikuje izvor virusa i na koji način je prešao sa slepog miša na čoveka.
Trenutno se tim od 12 do 15 međunarodnih eksperata priprema da ode u Vuhan da ispita dokaze, uključujući ljudske i životinjske uzorke koje su sakupili kineski naučnici, na osnovu čega će praviti studiju.
Tea Fišer, član SZO tima iz Danske, rekla je da će naučnici odmah posle Nove godine otići u Kinu na šestonedeljnu misiju, uključujući i dvonedeljni karantin po dolasku u najmnogoljudniju zemlju sveta.
“Faza jedan je trebalo dosad da bude kompletirana, na osnovu informacija koje imamo, i treba da vidimo neke rezultate. Ako tako bude kada dođemo u Kinu, to će biti fantastično, jer ćemo moći da uđemo odmah u fazu dva”, rekla je Fišer za Rojters.
SAD, koja je optužila Kinu da je sakrila izveštaj o počecima korona virusa, pozvala je na “transparentnost” prilikom istrage SZO i kritikovala Kinu, jer je prvo svojim naučnicima dala mogućnost da urade preliminarnu istragu.
Kineski državni mediji su tvrdili da je Kovid-19 postojao u inostranstvu pre nego što je otkriven u Vuhanu, navodeći prisustvo virusa na zamrznutim pakovanjima hrane, a neki naučni časopisi su tvrdili da je Kovid-19 kružio Evropom prošle godine.

Izvor: Tanjug

Comments