Povratnicima uručena oprema za rad i stvaranje prihoda

Četiri povratničke porodice, kojima je Ministarstvo za zajednice i povratak ove godine izgradilo kuće, dobile su opremu i alat koji ovim porodicama omogućuje ekonomsku stabilnost, zaposlenje i izvor prihoda, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Povratniku Žarku Ađančiću iz Babinog Mosta u opštini Obilić uručena je oprema za preradu mesa.

U porodici Ađančić ima i mladih koji će sada biti angažovani na poslovima prerade mesa od čega očekuju značajne prihode.

U Gračanici je uručena vulkanizerska oprema porodici Ivana Dimića, u selu Zrze u opštini Orahovac je povratnik i profesionalni muzičar Nedžat Krasnići dobio muzičku opremu i ozvučenje, dok je u Đakovici Haljilj Imeri dobio radni alat uz pomoć koga proširuje svoju delatnost i usluge, stvarajući tako prihode za svoju porodicu.

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su u toku uručenja pomenute opreme povratnicima istakli da je praksa pokazala da su zaposlenje povratnika i stvaranje uslova da imaju izvore prihoda glavni preduslovi održivog povratka i opstanka. Zadovoljni korisnici su izrazili ogromnu zahvačnost zbog, kako kažu „ovako značajne ekonomske podrške u neizvesnim vremenima“.

Ovu vrstu ekonomskog osnaživanja i integracije povratnika Ministarstvo za zajednice i povratak realizuje u saradnji sa Kancelarijom Evropske unije na Kosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). Ovaj zajednički projekat pod nazivom „Povratak i reintegracija (EU RRK-5) sprovodi se u 12 odabranih opština na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments